www.ilosanomapiiri.fi    

LÄHIMMÄINEN
14. sunnuntai helluntaista (2. vsk.): Matt. 5:43-48

Taustaa: Mooseksen laki sanoo: Älä kosta omaan kansaasi kuuluvalle äläkä pidä yllä riitaa hänen kanssaan, vaan rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. (3. Moos. 9:18). Missään kohtaa VT:ssa ei käsketä vihaamaan vihollisia; se oli lainopettajien lisäämä "isien perinnäissääntö". Ajatus oli otettu joistain psalmeista, joissa psalminlaulaja sanoo vihaavansa Herran vihollisia (esim. Ps. 139:20-22). Kun luet tätä tekstiä, mieti, missä määrin olet pystynyt noudattamaan sen elämänohjeita omassa arjessasi.

Alustavat kysymykset

Jae 43

Jae 44. Tällaista käskyä ei tunneta missään muussa uskonnossa eikä missään muussa kulttuurissa. Huomatkaa, ettei Jeesus puhu tässä pelkästä mielessä tapahtuvasta vihasta, vaan teoissa näkyvästä vainoamisesta tai kiusaamisesta.

Jae 45

Jakeet 46-47. Vanha käännös: "osoittaa ystävällisyyttä". Uusi: "tervehtiä rauhan tervehdyksellä".

Jae 48

Kokoavat kysymykset

Ilosanoma: Jeesus rakasti vihollisiaan ja rukoili heidän puolestaan hamaan katkeraan loppuun asti. Palkan, joka hänelle olisi kuulunut, hän kuitenkin antoi meille syntisille. Ja rangaistuksen, joka meille olisi kuulunut rakkaudettomuudestamme, hän kantoi meidän puolestamme ristinpuulle.

https://youtu.be/5ozrr1nIBew?t=1487

© www.ilosanomapiiri.fi