www.ilosanomapiiri.fi    

RAKKAUDEN KAKSOISKÄSKY
19. sunnuntai helluntaista (1. vsk.): Matt. 22:34-40

Taustaa: Viimeisellä viikollaan Jeesus väitteli erilaisten uskonnollisten ryhmien kanssa. Hän oli juuri tukkinut suun saddukeuksilta, jotka väittivät, ettei ylösnousemusta ole. Eräs tuon ajan uskonoppineiden yleinen väittelyn aihe oli kysymys lain suurimmasta käskystä. Jotkut pitivät suurimpana käskynä sapattikäskyä: "Muista pyhittää lepopäivä". Jotkut taas kannattivat ensimmäistä käskyä: "Minä olen Herra sinun Jumalasi. Älä pidä muita jumalia." Jeesus ei lainannut mitään Vanhan testamentin käskyä sellaisenaan, vaan yhdisteli kahdesta käskystä aivan uuden käskyn.

Alustava kysymys

Jakeet 34-36. Fariseukset olivat vähää aikaisemmin koettaneet saada Jeesuksen sanoistaan ansaan. Katsokaa jakeita 15 ja 22.

Jakeet 37-38. Jeesus lainaa tässä yhtä Vanhan Testamentin käskyä sellaisenaan. Huomaamme, että ihminen on jaettu kolmeen osaan, joista jokainen voi toimia rakkauden lähteenä: sydän, sielu ja mieli (tai ymmärrys).

Jakeet 39-40. Tämä käsky kuuluu VT:ssa näin: "Älä kosta omaan kansaasi kuuluvalle äläkä pidä yllä riitaa hänen kanssaan, vaan rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi." (3. Moos. 19:18.) Kokoavat kysymykset

Ilosanoma: Jeesus rakasti Jumalaa yli kaiken, vielä ristilläkin. Samoin hän rakasti aina ja kaikkialla lähimmäistään yhtä paljon kuin itseään. Evankeliumit ovat täynnä kertomuksia hänen rakkaudestaan. Silti Jeesusta rangaistiin ikään kuin hän olisi maailman rakkaudettomin ja julmin ihminen. Tämä tapahtui meidän tähtemme – koska me emme ole rakastaneet Jumalaa ja lähimmäistä niin kuin laki vaatii. Jeesus kärsi meidän rangaistuksemme, jotta me saisimme Hänelle kuuluvan palkinnon: ikuisen elämän Jumalan yhteydessä.

https://youtu.be/5ozrr1nIBew?t=8228

© www.ilosanomapiiri.fi