www.ilosanomapiiri.fi    

JEESUKSEN LÄHETTILÄÄT
21. Sunnuntai helluntaista (3. vsk.): Joh. 13:12-20 (käsikirja 16-20)

Taustaa: On menossa Jeesuksen viimeinen ilta. Hän on juuri pessyt opetuslastensa jalat. Juudas on jo käynyt ylipappien luona ja luvannut ilmoittaa heille rahasta Jeesuksen olinpaikan. Sen suunnitelman takana on Saatana itse (jae 2).

Jae 2

Jakeet 12-15. Jalat ovat ihmisruumiin likaisin osa, etenkin jos kuljetaan sandaaleilla pitkin pölyisiä teitä. Jalkojen pesu oli tuohon aikaan orjan työtä.

Jakeet 16-17

Jae 18. Ystävä-sanaa ei esiinny vanhassa käännöksessä, mutta se esiintyy uudessa käännöksessä ja psalmissa, josta lainaus on tehty. Jeesus lainaa sellaista psalmia, jossa Daavid itkee ystävänsä ja neuvonantajansa Ahitofelin siirtymistä vihollisleiriin.

Jae 19. Lukekaa tämä jae molemmista käännöksistä.

Jae 20

Ilosanoma: Jeesus pesi myös Juudaksen jalat ja kantoi hänenkin syntinsä ruumiissaan ristinpuulle. Hän tarkoitti, mitä sanoi, kutsuessaan tätä ystäväkseen. Yksi Jeesuksen viimeisten päivien kärsimyksistä olikin juuri se, että hän tiesi Juudaksen siirtyneen vihollistensa puolelle ja joutuvan kadotukseen. Tämän tekstin kautta Vapahtaja kutsuu sinuakin ystäväkseen, vaikka tietää kaikki ne asiat, joiden suhteen olet hänet pettänyt.

© www.ilosanomapiiri.fi