www.ilosanomapiiri.fi    

JUMALAN SANANSAATTAJAT
Mikkelinpäivä (1. vsk.): 1. Moos. 28:1-22

Taustaa: Vetäjä kertoo lyhyesti Jaakobin ja Esaun siihenastisen historian.

Jakeet 1-5. Tuohon aikaan suku oli ihmisen ainoa tuki ja turva maan päällä. Jollei suku puolustanut, oli ihminen vapaata riistaa rosvoille ja ryöväreille.

Jakeet 6-9 jätetään väliin.

Jakeet 10-15. Alkukielen ilmaus portaista viittaa ehkä babylonialaiseen porraspyramidiin. Sen yhdellä ulkoseinämällä oli portaikko, joka johti tornin päällä sijaitsevaan temppeliin. Kauan ennen Jaakobin aikaa oli ihmiskunta yrittänyt rakentaa oman porraspyramidinsa eli Baabelin tornin, jonka huipulta se toivoi pääsevänsä taivaaseen ilman Jumalaakin.

Jakeet 16-22. Katsokaa kartalta Betelin sijainti. "Betel" tarkoittaa Jumalan huonetta tai asuinsijaa. Ensimmäisen kerran Raamatussa nyt puhutaan "talosta", jossa Herra voidaan kohdata, ts. temppelistä. Tähän asti on puhuttu vain alttareista.

Lopuksi: Pari vuosituhatta myöhemmin julisti Jeesus Kristus, että Jaakobin uni oli saanut täyttymyksensä hänessä: "Totisesti, totisesti: te saatte nähdä taivaan avoinna, ja te näette Jumalan enkelien kulkevan ylös ja alas siinä, missä Ihmisen Poika on (Joh. 1:51). Ja: "Minä olen portti. Se, joka tulee sisään minun kauttani, pelastuu." (Joh. 10:9.) Jeesus oli se Jumala, jonka Jaakob näki unessaan avaavan taivaan oven ja laskeutuvan siitä maan päälle. Myöhemmin hänen rististään tuli portaikko, jota pitkin syntinen ihminen pääsee ylös taivaaseen. Ja kristillinen seurakunta on se Jumalan huone, jonka päällä tuo "portaikko" seisoo.

© www.ilosanomapiiri.fi