www.ilosanomapiiri.fi    

JEESUS ANTAA ELÄMÄN
17. sunnuntai helluntaista (3. vsk.): 1. Kun. 17:7-24 (käsikirja 17-24)

Taustaa: Profeetta Elia eli pohjoisvaltio Israelissa 800-luvulla eKr.. Hänen aikanaan Israelia hallitsi paha kuningas Ahab ja hänen vielä pahempi vaimonsa Isebel, joka oli pakana ja Sidonin kuninkaan tytär. Elia oli ennustanut kuningasparin edessä kuivuuden tuloa. Kun niin todella oli tapahtunut, hänestä oli julkaistu etsintäkuulutus. Herra oli kuitenkin ruokkinut profeettaa kokonaisen vuoden ajan korppien avulla Keritin purolla Jordanin takana. Yleensä ajatellaan, että Keritin puro oli Jarmuk-joen sivuhaara.

Jae 7-8. Katsokaa kartalta Jarmukjoki ja Sarpatin pikkukaupunki, joka sijaitsi Tyroksen ja Sidonin puolivälissä Välimeren rannalla. Matkaa Keritinpurolta Sarpatiin kertyi noin 150 kilometriä.

Jakeet 10-12. Tyros ja Sidon olivat foinikialaisia kaupunkeja. Huomatkaa, että Daavid ja Salomo olivat olleet foinikialaisten ystäviä ja kauppakumppaneita.

Jakeet 13-16.

Jakeet 15-16. Profeetta asui leskivaimon luona pari vuotta matalalla profiililla. Hänellä oli oma huone talon katolla (19). Huomatkaa, että Ahab oli lähettänyt Elian etsintäkuulutuksen myös ulkomaille.

Jakeet 17-19. Vanha käännös sanoo, ettei pojassa ollut henkeä, uusi käännös sanoo "elonmerkkiä".

Jakeet 20-21. Vanhan käännöksen mukaan Elia puhui "pahoin tekemisestä" leskeä kohtaan, uuden käännöksen mukaan "onnettomuuden tuottamisesta".

Jakeet 22-24. Tämä on koko Raamatussa ensimmäinen kerta, kun joku herää kuolleista.

Kokoavat kysymykset

Ilosanoma: Herra on todellakin se, joka tuottaa lapsilleen sekä onnen että onnettomuuden. Siinä Elia oli oikeassa. Mutta hän ei vielä aavistanut, että Isä Jumala tuottaisi lopulta onnettomuuden omallekin Pojalleen ja antaisi surmata hänet – rakkaudesta meihin syntisiin epäjumalapalvojiin.

© www.ilosanomapiiri.fi