www.ilosanomapiiri.fi    

KIRKASTUSSUNNUNTAI
Kirkastussunnuntai (3. vsk.): Luuk. 9:28-36

Taustaa: Kirkkaus on koko Raamatun keskeisimpiä käsitteitä. Kirkkaus osoittaa sekä VT:ssä että UT:ssa Jumalan olevan paikalla. Mooses ja Elia olivat tahtoneet nähdä Jumalan kasvot ja hänen kirkkautensa, mutta eivät olleet saaneet siihen lupaa. VT:n mukaan syntinen, joka näkee Jumalan kasvot, kuolee. (Näiden kahden kuolemaa koskien vetäjä voi referoida 5. Moos. 34:1-6 ja 2. Kun. 2:11.) Tekstimme vuori oli luultavasti Hermon (2760 m). Se sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Filippuksen Kesareasta, jossa Jeesus oli vähän aikaisemmin käynyt opetuslastensa kanssa.

Alustava kysymys

Jae 28. Jeesus oli juuri päässyt puhumasta seuraamisestaan. Vetäjä lukee jakeen 23.

Jae 29.

Jakeet 30-31.

Jakeet 32-33. Sana "maja" tuo Raamatun lukijan mieleen Ilmestysmajan, joka rakennettiin Mooseksen aikaan.

Jakeet 34-35. Huomatkaa, että Siinain vuorella Jumala oli ilmestynyt Moosekselle pilven ja jyrinän keskeltä. Myös siellä oli pilvestä kuulunut ääni.

Jae 36. VT:ssa kerrotaan kirkkauden tarttuneen vuorella Mooseksen kasvoihin niin, että hän joutui peittämään ne liinalla.

Ilosanoma: Kirkastusvuori oli Jeesuksen kärsimystien lähtökohta. Sieltä hän lähti kulkemaan kohti toista vuorta, nimittäin Golgataa. Golgatalla Jeesus joutui kuolemaan alastomana, että hän voisi pukea hohtavan valkoisen vanhurskauden vaatteen eli kastepuvun meidän syntisten päälle.

© www.ilosanomapiiri.fi