www.ilosanomapiiri.fi    

ARMAHTAKAA!
5. sunnuntai helluntaista (3. vsk.): Luuk. 13:1-6

Taustaa: Israel oli ollut osa Rooman valtakuntaa jo melkein sata vuotta. Maaherra Pilatus toimi Rooman edustajana Israelissa vuosina 26-36 jKr. Tiedetään, että Galileassa oli tuohon aikaan paljon Roomaa vastaan kapinoivia "sissejä", joita vastaan Pilatus koetti käydä "terrorisminvastaista sotaa". Hän oli ilmeisesti lähettänyt sotilaansa temppelialueelle surmaamaan erään sissiryhmän, joka oli tullut sinne uhraamaan ja mahdollisesti myös roomalaisia pakoon. Temppelialueelle eivät ulkomaalaiset olisi saaneet mennä, eikä siellä olisi saanut ketään tappaa. Tapaus kuohutti juutalaisia, ja niinpä Jeesukselta tultiin pyytämään kommenttia.

Alustava kysymys

Jakeet 1-2

Jae 3

Jakeet 4-5. Siiloan torni oli eräs Jerusalemin muurin vartiotorneista. Kun se kaatui maanjäristyksen tms. yhteydessä, 18 viatonta ohikulkijaa sai surmansa. Mukana oli varmasti myös naisia ja lapsia. Nämä ihmiset olivat siis täysin syyttömiä kohtaamaansa onnettomuuteen. Jotkut Jeesuksen kuulijoista olivat saattaneet olla kaivamassa kuolleita ja loukkaantuneita kivien alta ja kuulemassa heidän tuskanhuutojaan.

Ilosanoma: Jeesus itse oli menossa paljon kovempaa kohtaloa kohti, kuin mikä oli tullut tekstimme uhrien osaksi. Hänkin seisoisi ennen pitkää Pilatuksen edessä. Hänenkin verensä vuotaisi Pilatuksen käskystä. Vapahtaja joutui kestämään tällaisen kohtalon voidakseen säästää sinut onnettomuuksien onnettomuudesta: iankaikkisesta kadotuksesta.

© www.ilosanomapiiri.fi