www.ilosanomapiiri.fi    

KADONNUT JA JÄLLEEN LÖYTYNYT
4. sunnuntai helluntaista (3. vsk.): Matt. 9:9-13

Taustaa: Matteuksen kutsuminen Jeesuksen opetuslapseksi tapahtui Kapernaumin tulliasemalla, jossa perittiin paitsi veroja myös tietulleja. Uskonnolliset ihmiset halveksivat veronkerääjiä eli publikaaneja, koska he olivat miehitysvallan palveluksessa ja rikastuivat ammattinsa varjolla. Yksikään lainopettaja ei huolinut publikaania opetuslapsijoukkoonsa eikä suostunut syömään sellaisen kanssa. Matteusta pidetään sen evankeliumin kirjoittajana, jota juuri nyt olemme tutkimassa. Markus ja Luukas nimittävät häntä Leeviksi.

Jae 9

Jae 10. Tuohon aikaan ajateltiin, että synti tarttuu; siksi uskonnolliset ihmiset eivät syöneet yhdessä saastaisten syntisten kanssa. Yhdessä aterioiminen oli muutenkin ystävyyden merkki.

Jae 11. Lainopettajat olivat tulleet Jerusalemista Kapernaumiin tutkimaan Jeesuksen toimia. Vähän aikaisemmin he olivat kritisoineet häntä siitä, että hän antaa omin luvin ihmisille syntejä anteeksi (9:3).

Jakeet 12-13. Jeesus siteeraa jakeessa 13 Hoosean kirjaa. Huomatkaa, että uhrit olivat Herran itsensä asettamia ja myös tärkein uskonnonharjoitus vanhassa liitossa. Ilman veriuhreja ei syntejä voitu saada anteeksi.

Kokoavat kysymykset

Ilosanoma: Jeesus itse oli täydellinen syntiuhri – siksi Jumala ei enää halua meiltä muuta uhria kuin että käytämme elämämme lähimmäisen palvelemiseen.

© www.ilosanomapiiri.fi