www.ilosanomapiiri.fi    

TIEN RAIVAAJA
Juhannuspäivä (kaikki vuosikerrat): Luuk. 1:57-66

Taustaa: Sakariaksesta ja Elisabetista kerrotaan, että he olivat jo iäkkäitä (Luuk. 1:7 ja 18). Voimme olettaa heidän iäkseen noin 70 vuotta. Pariskunnan suuri suru oli ollut lapsettomuus. Edellisenä vuonna enkeli oli kuitenkin ilmestynyt Sakariakselle ja ilmoittanut, että he saisivat pojan, jolle piti antaa nimi Johannes. Hänestä tulisi Messiaan tien valmistaja. Koska Sakarias epäili, hän menetti puhekykynsä. Kotiin palattuaan hän kommunikoi vaimonsa kanssa kirjoittamalla. Kun Elisabet oli kuudennella kuukaudella raskaana, tuli nuori Maria Nasaretista asumaan heille kolmen kuukauden ajaksi.

Käsittelemme taustatietona jakeet 23-25, jotka luetaan ääneen.

Jakeet 57-58. Sana "laupeus" tarkoittaa Jumalan rakkautta ja armoa; sitä että hän on uskollinen lupauksilleen.

Jakeet 59-64. Ympärileikkaus oli tärkeä seremonia, jossa poikalapsi otettiin Herran kansan jäseneksi. Nimi Johannes tarkoittaa "Herra on armollinen."

Jakeet 65-66. Sanonta "Herran käsi oli hänen kanssaan / yllään" on otettu VT:stä. Sitä käytetään esimerkiksi profeetta Eliasta, joka onkin Johannes Kastajan ennakkokuva Raamatussa.

Ilosanoma: Johannes saarnasi lakia, mutta hänen nimensä saarnasi ihmisille evankeliumia: Jumala on armollinen. 30 vuoden kuluttua Johannes sai osoittaa sormellaan Jumalan Karitsaa, joka ottaisi pois koko maailman synnit kantamalla ne ristinpuulle.

© www.ilosanomapiiri.fi