www.ilosanomapiiri.fi    

JUMALAN KANSAN KOTI-IKÄVÄ
3. sunnuntai pääsiäisestä (3. vsk.): Joh. 14:1-7

Taustaa: Tekstimme on osa Jeesuksen jäähyväispuheesta. Paitsi Jeesuksen myös opetuslasten elämän kauhein päivä oli tulossa. Opetuslapset olivat toivoneet, että Jeesuksesta tehtäisiin tällä matkalla kuningas. Sen sijaan hän olikin joutunut törmäyskurssille ylipappien kanssa. Oikeastaan Jeesus itse olisi ollut lohdutuksen tarpeessa (vrt. Getsemane), mutta silti hän jaksoi lohduttaa omiaan.

Jae 1. Tämä jae on suoraan suomennettuna: "Älköön teidän sydämenne hämmentykö" tai "Älkää antako pelon vallata mieltänne". Jakeen loppuosa voitaisiin suomentaa myös: "... tehän uskotte Jumalaan ja uskotte minuun."

Jae 2. Uusi käännös sanoo, että Isän kodissa on monta "huonetta", vanha puhuu "asuinsijasta".

Jae 3. Huomatkaa, että opetuslapset pettävät ja jättävät Herransa samana iltana.

Jakeet 4-5. Vain yksi Tuomaan repliikki on talletettu evankeliumeihin tätä ennen: "Mennään vain ja kuollaan kaikki yhdessä!" Sen hän sanoi, kun Jeesus oli lähdössä Jerusalemiin, missä viholliset häntä odottivat (Joh. 11:16). Opetuslapset ovat hämmentyneitä, koska Jeesus on selvästikin lähdössä jonnekin ilman heitä.

Jae 6

Jae 7. Keskustellaan tästä jakeesta uuden käännöksen mukaan, koska se on selvempi.

Ilosanoma: Kaikilla näillä lohdun sanoilla oli hintansa, joka Jeesuksen piti maksaa. Tullakseen meidän kodiksemme, hän menetti omansa. Voidakseen lohduttaa meitä Jeesus joutui olemaan "murheellinen kuolemaan asti" (Matt. 26:38). Tullakseen meidän tieksemme taivaaseen hänen piti kulkea ristin tie. Tullakseen meidän elämäksemme Jeesus joutui menettämään oman elämänsä.

© www.ilosanomapiiri.fi