www.ilosanomapiiri.fi    

KUNNIAN KUNINKAAN ALENNUSTIE
Palmusunnuntai (3. vsk.): Matt. 21:12-22

Taustaa: Tämä tapahtui heti sen jälkeen, kun Jeesus oli ratsastanut kuninkaana kaupunkiinsa kansan huutaessa hoosiannaa. Hänen elämänsä viimeinen viikko oli alkamassa. Rahanvaihtajat vaihtoivat temppelialueella tavallista rahaa temppelirahaan, jolla voitiin ostaa uhrieläimiä. Kyyhkysen myyjät möivät uhrikyyhkysiä pitkämatkalaisille. Uhrien uhraaminenhan oli temppelin päätarkoitus.

Jakeet 12-13

Jakeet 14-17. Aikuiset eivät uskaltaneet huutaa Jeesukselle hoosiannaa temppelialueella, mutta lapset uskalsivat. Heitä ei yksinkertaisesti voitu vaientaa. Huomatkaa, ettei sokeiden ja rampojen tuloa temppeliin katsottu hyvällä silmällä.

Jakeet 18-19. VT:n profeetat julistivat sanomansa myös symbolisten toimitusten muodossa. Viikunapuun kiroaminen oli juuri sellainen toimitus. Mooseksen kirjoihin sisältyi kokonainen luku kirouksia, joiden kautta Herra uhkasi kurittaa hänestä luopunutta kansaansa (5. Moos. 27).

(Jakeet 20-22. Nämä jakeet voidaan jättää käsittelemättäkin, jos aika loppuu kesken.)

Ilosanoma: Kuivettunut viikunapuu ja risti muistuttavat suuresti toisiaan. Jeesus kirosi viikunapuun elämänsä viimeisellä viikolla. Sitten hän vaihtoi osaa sen kanssa ja tuli itse kirotuksi sen sijasta. Näin hän hankki omalle kansalleen – ja meillekin – koko Jumalan siunauksen.

© www.ilosanomapiiri.fi