www.ilosanomapiiri.fi    

HERRAN PALVELIJATAR
Marian ilmestyspäivä (3. vsk.): Luuk. 1:46-56

Taustaa: Teini-ikäinen Maria, vaatimaton maalaistyttö Nasaretista, oli juuri tullut raskaaksi Pyhästä Hengestä. Hän oli mennyt tervehtimään vanhaa sukulaistätiään Elisabetia, joka hänkin oli raskaana kuudennella kuukaudella (jakeet 26,56). Neitseestä syntyminen on maailmanhistoriassa ainutkertainen tapahtuma, joka on ennustettu jo 1. Moos. 3:ssa: Vapahtaja syntyisi vaimon siemenestä. Maria ymmärsi varmasti, etteivät muut ihmiset uskoisi lapsen saaneen alkunsa Pyhästä Hengestä. Elisabet kuitenkin uskoi sen, kuten huomaamme hänen sanoistaan 41-45.

Jakeet 46-48. Lukekaa nämä jakeet molemmista käännöksistä. Jumalaa kutsutaan "Vapahtajaksi" vain neljä kertaa Vanhassa testamentissa ja vain kolmesti Uudessa.

Jakeet 48-49. Maria ei keksinyt omasta päästään sitä, että hän olisi siunatuin naisten joukossa, vaan vanha Elisabet oli juuri sanonut sen hänelle (42).

Jae. 50. Maria viittaa tässä VT:n sanoihin: Sillä minä, Herra, sinun Jumalasi ... teen laupeuden tuhansille, jotka minua rakastavat ja pitävät minun käskyni. (2. Moos. 20:5-6.*)

Jakeet 51-53. Maria siteeraa tässä Samuelin äidin Hannan kiitosvirttä. Aivan ilmeisesti Maria tunsi kirjoitukset ja oli siis luku- ja kirjoitustaitoinen.

Kysymyksiä ristin teologiasta (jos on aikaa). Jakeissa 51-53 hahmoteltua teologiaa kutsutaan yleensä ristin teologiaksi.

Jakeet 54-55. Sana "laupeus" jakeessa 50 ja 54 tarkoittaa "rakkautta" ja "liittouskollisuutta". Jumalahan oli luvannut miltei 2000 vuotta aikaisemmin Abrahamille paljon jälkeläisiä ja siunatun siemenen.

Jae 56

Ilosanoma: Maria ei tiennyt, mitä kaikkea hänen pitäisi vielä kokea "maailman siunatuimpana naisena": esimerkiksi seisoa poikansa ristin juurella ja nähdä tämän kuolevan äitinsä ja koko maailman syntien tähden. Marian pojasta tuli täällä maan päällä nöyrä, alhainen ja köyhä mies, vaikka hän samalla oli se voimallinen Jumala, josta hänen äitinsä kiitosvirsi kertoo.

© www.ilosanomapiiri.fi