www.ilosanomapiiri.fi    

ELÄMÄN LEIPÄ
4. paastonajan sunnuntai (3. vsk.): Joh. 6:48-59

Taustaa: Jeesus oli juuri ruokkinut 5000 henkeä viidellä leivällä ja kahdella kalalla. Silloin hänestä oli tahdottu tehdä kuningas, mistä kunniasta hän oli kuitenkin kieltäytynyt. Tätä puhetta olivat kuulemassa myös Jeesuksen vastustajat Kapernaumin synagogassa.

Jakeet 48-51. Erämaataipaleella Egyptistä palattaessa Herra oli ruokkinut kansansa 40 vuotta mannalla, joka satoi alas taivaasta.

Jae 52

Jakeet 53-56. Nyt Jeesus alkaa puhua myös verensä juomisesta. Kuulijoille asia oli kauhistus, sillä vanhan liiton aikana vallitsi ankara verensyöntikielto. Joka sitä rikkoi, se rangaistiin kuolemalla. Verta käytettiin vain uhratessa (3. Moos. 17:11). Huomatkaa, että "sielu" ja "elämä" ovat kreikan kielessä sama sana: "psyyke".

Jakeet 57-58. Vanhassa testamentissa Jumalaa kutsutaan Isäksi vain pari kertaa. Nyt Jeesus kutsuu Jumalaa omaksi Isäkseen, mikä sekin oli juutalaisille loukkauksen aihe. Muistakaa vielä, että elämä ja sielu ovat kreikaksi sama sana.

Ihmisten reaktio (jakeet 59-60 ja 66)

Ilosanoma: Viimeisenä iltanaan Jeesus jatkoi tätä opetusta jakamalla opetuslapsilleen ehtoollisen. Seuraavana päivänä hän antoi ristillä ruumiinsa maailman elämän puolesta – myös vastustajiensa ja myös sinun ja minun. Vasta sen jälkeen opetuslapset ymmärsivät, miksi Jeesuksen ruumiin syöminen ja hänen verensä juominen tuovat mukanaan iankaikkisen elämän.

© www.ilosanomapiiri.fi