www.ilosanomapiiri.fi    

RUKOUS JA USKO
2. paastonajan sunnuntai (3. vsk.): Luukas 7:36-50

Taustaa: Kunnioitettu vieras yleensä toivotettiin tervetulleeksi niin, että hänelle annettiin tervetulosuudelma ja hänen jalkansa pestiin ja voideltiin oliiviöljyllä. Tuohon aikaan syötiin kylkimakuuasennossa, joten naapurin pesemättömät jalat saattoivat häiritä ruokahalua. Fariseukset koettivat elää Jumalan tahdon mukaisesti ja erottautua syntisistä. Tekstimme nainen oli ilmeisesti kaupungin prostituoitu. Hän oli varmaan kuullut, että Jeesus oli syönyt syntisten kanssa, mitä muut rabbit eivät ehdottomasti tehneet (5:29-32). Huomatkaa, ettei nainen koskaan saanut tuossa kulttuurissa paljastaa hiuksiaan miesten edessä.

Alustavat kysymykset

Jae 36

Jae 37. Alabasteripullo täynnä tuoksuöljyä maksoi tuohon aikaan melkoisesti rahaa. (Kysymys ei kuitenkaan ollut vuoden palkan verran maksavasta nardusvoidepullosta.) Naiset saattoivat kuljettaa tällaista hajuvoidepulloa narussa kaulassaan.

Jae 38

Jae 39

Jakeet 40-43. Jeesus osoittaa lukeneensa Simonin ajatukset ja kertoo pienen vertauksen. 500 denaaria vastaa puolentoista vuoden ja 50 denaaria puolentoista kuukauden palkkaa (noin 45000 ja 3700 euroa).

Jakeet 44-46

Jae 47-48. Vuoden 1992 käännös on oikea.

Jae 49. Jeesuksen sanoja hämmästeltiin siksi, että juutalaiset eivät kuulleet syntien anteeksiantamuksen julistusta muualla kuin uhrialttarin ääressä temppelissä.

Jae 50

Ilosanoma: Jeesus tuntee kaikki sinun syntisi. Nyt hän tahtoo sanoa sinulle samat sanat kuin syntiselle naiselle: "Kaikki sinun syntisi on annettu anteeksi. Uskosi on pelastanut sinut. Mene rauhassa" (jakeet 48 ja 50). Jeesus voi sanoa nämä sanat, koska hän on maksanut koko sinun syntivelkasi omalla verellään.

© www.ilosanomapiiri.fi