www.ilosanomapiiri.fi    

JUMALAN RAKKAUDEN UHRITIE
Laskiaissunnuntai (3. vsk.): Mark. 10:32-45

Taustaa: Jaakob ja Johannes olivat Sebedeuksen, melko varakkaan kalastajan, poikia Galileasta. He kuuluivat opetuslasten "sisäpiiriin". Jeesus nimitti kerran Jaakobia ja Johannesta "ukkosenjylinän pojiksi". Nyt Jeesus on matkalla Jerusalemiin kärsimään ja kuolemaan. Hän on ennustanut lähestyvän kuolemansa jo kaksi kertaa aikaisemmin (8:31 ja 9:30-32). Tätä ennen hän kuitenkin on luvannut seuraajilleen suuren palkan, vrt. jae 10:29.

Alustava kysymys:

Jakeet 32-34

Jakeet 35-37. Kuninkaan molemmilla puolilla istuminen tarkoitti suunnilleen samaa kuin pääministerin ja sisäministerin paikka nykyään. Matteuksen evankeliumista käy ilmi, että tämän pyynnön takana oli poikien äiti, joka myös kuului Jeesuksen seurueeseen. Ilmeisesti Sebedeuksen pojat esittivät pyyntönsä Jeesukselle yksityisesti.

Jakeet 38-40. Malja tarkoittaa VT:n kielenkäytössä useimmiten kärsimystä tai Jumalan vihaa. Joskus se voi tarkoittaa myös iloa (Ps.23:5).

Jae 41. Jotenkin salassa käyty keskustelu oli tullut muiden opetuslasten korviin.

Jakeet 42-45. Huomatkaa, että nämä sanat sanoo henkilö, jolle on annettaisiin kohta kaikki valta taivaassa ja maan päällä.

Jae 45

Ilosanoma: Kun Jeesus korotettiin ristille piikkikruunupäisenä kuninkaana, kaksi ryöväriä sai paikan hänen oikealla ja vasemmalla puolellaan. Toinen suostui Jeesuksen palveltavaksi ja pelastui. Toinen ei suostunut ja joutui kadotukseen. Myöhemmin Jaakob joutui juomaan kärsimyksen maljan, kun Herodes katkaisi häneltä kaulan hänen uskonsa tähden. Johannes joutui samasta syystä Patmoksen saarelle vankeuteen.

© www.ilosanomapiiri.fi