www.ilosanomapiiri.fi    

ANSAITSEMATON ARMO
3. sunnuntai ennen paastonaikaa (3. vsk.): Luuk. 17:7-10

Taustaa: "Palvelija" tarkoitti tuohon aikaan käytännössä orjaa. Vanhassa testamentissa kutsutaan Herran palvelijoiksi sellaisia miehiä kuin Abraham, Jaakob, Mooses, Joosua, Daavid, Job ja Jesaja. VT:n hurskaat nimittivät itseään "palvelijoiksi" rukoillessaan Jumalaa. Näin esimerkiksi Abraham: "Herrani, jos olen saanut armon sinun silmiesi edessä, älä mene palvelijasi ohitse" (1. Moos. 18).

VT:n tausta

Paimen ja kyntäjä. Huomatkaa, että lammas on eläin, joka ei löydä ruokaa, vettä eikä kotipolkua ilman paimenta. Israelissa lampaiden laitumet ovat kuivia erämaita. Jeesus osoittaa sanansa köyhänpuoleisille perheenisille, joilla ei ole varaa kuin yhteen palvelijaan.

Sovellutus Jeesuksen aikana

Sovellutus meidän aikanamme

Ansioton palvelija. "Ansioton" on parempi käännös kuin "arvoton" (10).

Jeesus tuli itsekin orjaksi.

Ilosanoma: Vanha testamentti ennustaa Herran kärsivästä palvelijasta, joka "sälyttää päälleen muiden pahat teot" (Jes. 53:11.) Jeesus ei ollut ansioton palvelija, vaan ansiollinen, mutta hän vaihtoi paikkaa meidän ansiottomien palvelijoiden kanssa. Siksi Jumala voi sanoa meille viimeisenä päivänä: "Sinä hyvä ja uskollinen palvelija. Mene Herrasi iloon!"

© www.ilosanomapiiri.fi