www.ilosanomapiiri.fi    

KASTEEN LAHJA
1. sunnuntai loppiaisesta (3. vsk.): Luuk. 3:7-10, 15-22 (käsikirjassa 3:15-22)

Taustaa: Juutalaisuudessa kastetta käytettiin silloin, kun joku pakana tahtoi kääntyä juutalaisuuteen. Sitä pidettiin uskonnollisena puhdistautumismenona. Taivaasta kuuluvassa äänessä "Sinä olet minun rakas Poikani, sinuun minä olen mieltynyt" (22), on kaikuja psalmista 2, jossa Messiaasta puhutaan Jumalan Poikana. Ja toiseksi jae 22 muistuttaa meitä siitä, miten Abraham lähti uhraamaan "ainoaa, rakasta poikaansa" (1. Moos. 22). Kolmanneksi siinä on viittaus jakeeseen Jes.42:1, missä puhutaan Herran Palvelijasta, johon Herra on mielistynyt.

Jakeet 7-10. Huomatkaa, että käärme on Raamatussa Saatanan nimi ja vertauskuva.

Jakeet 15-17. Pyhä Henki annettiin vanhan liiton aikana vain valituille profeetoille ja kuninkaille. Ruumen on puinnin yhteydessä syntyvää kevyttä viljan jätettä. Se saatiin ennen vanhaan erotetuksi jyvistä niin, että puitu vilja viskattiin ilmaan ja kevyemmät ruumenet lensivät pois tuulen mukana.

Jakeet 18-20 käsitellään jakeiden 21-22 jälkeen.

Jakeet 21-22

Jakeet 18-20. Jeesuksen toiminta alkoi vähän ennen Johanneksen pidätystä

Kokoava kysymys (jos on aikaa):

Ilosanoma: Jeesus astui kasteveteen ikään kuin imeäkseen siitä itseensä koko maailman synnit ja tehdäkseen meidän kastevetemme sellaiseksi, että se voi pestä pois meidän syntimme. Siksi Jumala on voinut sanoa meillekin meidän kasteemme hetkellä: "Sinä olet minun rakas poikani / tyttäreni, sinuun minä olen mieltynyt."

© www.ilosanomapiiri.fi