www.ilosanomapiiri.fi    

JEESUS, MAAILMAN VALO
Loppiainen (kaikki vuosikerrat): Matt. 2:1-12

Taustaa: Itämaan tietäjät tulivat todennäköisesti Persiasta, entisestä Babyloniasta. He olivat siis pakanoita, sekä tähtitieteilijöitä että tähdistä ennustajia. Persiassa asui paljon juutalaisia, jotka olivat jääneet sinne pakkosiirron jälkeen. Myös VT oli olemassa kreikan kielellä, jota sivistyneet ihmiset osasivat lukea. Mooseksen aikaan elänyt profeetta Balak oli jostain näiltä seuduilta kotoisin. Hänhän ennusti näin: "Tähti nousee Jaakobin keskeltä, valtiaan sauva Israelista." (4. Moos. 24:17). Persian ja Palestiinan välimatka on 1000-1500 km. Esran kirjassa kerrotaan, että tuon matkan tekemiseen kului yli neljä kuukautta. Uusi tähti oli luultavasti konstellaatio, monen planeetan osuminen päällekkäin maasta käsin katsottuna.

Jae 1

Jakeet 2-3. Juutalaisilla ei ollut ollut omaa kuningasta noin 600 vuoteen. Herodes Suuri oli vain roomalaisten vasalli. Hän oli erityisen julma mies.

Jakeet 4-6. Betlehem oli ollut myös suuren kuninkaan, Daavidin, syntymäkaupunki.

Jakeet 7-8

Jakeet 9-10

Jakeet 11-12

Kokoavat kysymykset

Ilosanoma: Jeesusta kohdeltiin kuninkaana vain muutaman harvan kerran hänen elämänsä aikana. Tietäjät palvoivat häntä hänen elämänsä alussa, ja Rooman maaherra Pilatus kirjoitti tuon arvonimen hänen ristiinsä hänen elämänsä lopussa. Jeesus on kuningas, joka ottaa valtakuntaansa myös vihollisensa, jos nämä vain tahtovat sinne tulla.

© www.ilosanomapiiri.fi