www.ilosanomapiiri.fi    

PYHÄ PERHE
1. sunnuntai joulusta (kaikki vuosikerrat): Luuk. 2:33-40

Taustaa: Vanhemmat toivat Jeesus-vauvan Mooseksen lain määräyksen mukaan temppeliin, kun tämä oli 40 päivän vanha. Siellä he kohtasivat kaksi vanhusta, jotka olivat jo osanneet odottaa Messiaan ilmestymistä. Edellä on kerrottu Simeonista. Tämän tekstin pääasia on Jeesus-lapsen ja vanhan naisprofeetta Hannan kohtaaminen. Naisprofeettoja tunnetaan Vanhasta testamentista vain muutama (Mirjam, Debora, Hulda ja Jesajan vaimo). Kristillisissä seurakunnissa naisprofeettoja esiintyi alusta asti (esim. Apt. 21:9 ja 1. Kor. 11:5.). (Käsittelemme tekstiä vähän eri järjestyksessä, kuin mitä se on evankeliumiin kirjoitettu.)

Jae 36. Hanna kuului Asserin heimoon. Tämä on yllättävä tieto, sillä Asserin heimo oli hävinnyt jo 700 vuotta aikaisemmin Assyrian pakkosiirtolaisuuteen.

Jae 37. Vanhan käännöksen mukaan Hanna oli Jeesuksen kohdatessaan 84 vuoden vanha. Uuden mukaan hän oli ollut 84 vuotta leskenä.

Jae 38 (myös 34-35). Israelissa oli tuohon aikaan ryhmä nimeltä "maan hiljaiset". He odottivat toisenlaista Messiasta kuin suurin osa israelilaisista, toisin sanoen lohduttajaa ja lunastajaa. Vrt. Jes. 52:9 "Huutakaa ilosta, riemuitkaa, kaikki te Jerusalemin rauniot, sillä Herra lohduttaa kansansa, lunastaa Jerusalemin."

Jakeet 39-40

Kokoavat kysymykset

Ilosanoma: Jeesus tuli tänne maailmaan toteuttamaan Jesajan profetian. Hänen verensä oli se lunastusmaksu, jolla Jerusalem eli Jumalan kansa ostettiin vapaaksi paholaisen vallasta. Siksi sinullekin voidaan sanoa nämä sanat: "Lohduttakaa, lohduttakaa minun kansaani. Puhukaa suloisesti Jerusalemille ja julistakaa sille, että sen vaivanaika on päättynyt, että sen velka on sovitettu, sillä se on saanut Herran kädestä kaksinkertaisesti kaikista synneistään." (Jes. 40:1-2*.)

© www.ilosanomapiiri.fi