www.ilosanomapiiri.fi    

JUMALA ON RAKKAUS
Apostoli Johanneksen päivä (3. joulupäivä, kaikki vuosikerrat): Joh. 21:18-25 (käsikirjassa 21:18-24)

Taustaa: Johannes oli Jaakobin veli ja kalastusfirman omistaja Sebedeuksen poika Kapernaumista. Ilmeisesti veljekset Pietari ja Andreas kuuluivat jäseninä heidän kalastusosuuskuntaansa. Jeesus oli kutsunut kaikki neljä samana päivänä opetuslapsikseen. Kerran hän oli nimittänyt Sebedeuksen poikia Ukkosenjylinän pojiksi (Mark. 3:17). Poikien äiti oli pyytänyt Jeesukselta heille kunniapaikkoja hänen valtakunnastaan. Sitten tuli Jeesuksen viimeinen ilta, jolloin Johannes sai nojata aterialla Jeesuksen rintaa vasten. Jeesuksen pidätyksen jälkeen vain Johannes ja Pietari seurasivat Herraansa ylipapin palatsiin. Heidät päästettiin sisälle, koska Johannes oli ylipapin tuttava; mahdollisesti hän oli myynyt kalaa tämän perheelle.

Alustavat kysymykset (vastaukset tämän tekstin ulkopuolelta)

Jakeet 18-19. Nyt oltiin siis Galilean järven rannalla, missä ylösnoussut Jeesus oli juuri kysynyt Pietarilta kolmeen kertaan, rakastiko tämä häntä.

Jae 20. Ruokapöydässä istuttiin tuohon aikaan puolittain makuuasennossa, kyynärpäähän nojaten.

Jakeet 21-22

Jakeet 23-24. Mahdollisesti kirjuri oli kirjoittanut sanelun mukaan Johanneksen evankeliumin ja liitti jakeeseen 24 oman puumerkkinsä.

Jae 25 (jos on aikaa)

Ilosanoma: Johannes oli varma siitä, että Jeesus rakasti häntä. Mekin voimme olla siitä varmoja, kun katsomme ristiä. Johannes, ukkosenjylinän poika, tuli myöhemmin tunnetuksi rakkauden apostolina. Juuri hän kirjoitti nämä sanat: "Siinä on rakkaus – ei siinä, että me olemme rakastaneet Jumalaa, vaan siinä, että hän on rakastanut meitä ja lähettänyt Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi." (1. Joh. 4:10.)

© www.ilosanomapiiri.fi