www.ilosanomapiiri.fi    

JEESUKSEN LÄHETTILÄÄT
21. sunnuntai helluntaista (2. vsk.): Luuk. 10:1-12

Taustaa: Jeesus on menossa 12 opetuslapsensa kanssa kohti Jerusalemia ja kärsimystään. Nyt hän lähettää 70 tai 72 muuta oppilastaan niihin kyliin, joiden kautta hän aikoo kulkea Jerusalemiin. (Eri käsikirjoituksissa on eri luku.) Heidän tehtävänsä on kahtalainen: parantaa sairaita ja saarnata Jumalan valtakunnan tuloa.

Jae 1

Jae 2. VT puhuu paljon sadon korjuusta ja sen puimisesta tuomion yhteydessä. Myös Johannes Kastaja oli sanonut, että Messias viskaa viljan ja kokoaa jyvät aittaansa (Luuk. 3:17).

Jae 3. Muistakaa, että Jeesus puhuu tässä paimenena lampailleen.

Jae 4. Itämaiset tervehdykset kestivät pitkään, ja niiden yhteydessä otettiin selvää toisen taustoista ja sukujuurista. Paljain jaloin tuossa kulttuurissa kulkivat vain rutiköyhät ja orjat.

Jakeet 5-6. Shalom-tervehdystä eli rauhantoivotusta ei sanottu syntisille eikä pakanoille.

Jakeet 7-8

Jae 9

Jakeet 10-11

Jae 12. Sodoma oli VT:n syntisin kaupunki, täynnä homoja, jotka hyökkäsivät satunnaisten kulkijoiden kimppuun. Jumala hävitti sen tulella ja tulikivellä.

Kokoavat kysymykset (jos on aikaa)

Ilosanoma: Jeesus lähetettiin kuin Jumalan Karitsa susien keskelle, ja niiden hampaisiin hän joutuikin – sinun tähtesi. Hän tuli juuri niin köyhäksi saarnaajaksi, kuin mitä tämä teksti kuvaa – sinun tähtesi. Etkö sinä siis tahtoisi lähteä viemään rauhan sanomaa niille, jotka eivät siitä vielä mitään tiedä?

© www.ilosanomapiiri.fi