www.ilosanomapiiri.fi    

USKO JA EPÄUSKO
20. sunnuntai helluntaista (2. vsk.): Joh. 9:24-41 (käsikirja 24-38)

Taustaa: Jeesus on parantanut sapatinpäivänä Jerusalemissa syntymästään asti sokean miehen voitelemalla hänen silmilleen syljestä ja savesta tehdyn tahnan ja lähettämällä hänet peseytymään Siloan lammikolle. Mies ei siis ollut vielä nähnyt Jeesusta, vaan vain kuullut hänen äänensä. Tästä parantumisesta tuli jymyuutinen Jerusalemissa. Naapurit ihmettelivät ja veivät parantuneen fariseusten luo. Nämä kuulustelivat miestä ja sitten hänen vanhempiaan. Isä ja äiti kuitenkin kieltäytyivät vastaamasta kysymyksiin, koska eivät halunneet tulla synagogasta erotetuiksi. Se olisi tarkoittanut koko yhteisön ulkopuolelle joutumista, koska häät, hautajaiset ynnä muut juhlat tapahtuivat aina synagogassa. Syntymästään asti sokea mies ei ollut voinut käydä synagogakoulua. Ehkei hän tuntenut kirjoituksia kovin hyvin.

Alustavat kysymykset

Jakeet 24-25. Nyt fariseukset kuulustelevat miestä uudempaan kertaan. Aikaa parantumisesta on kulunut ehkä muutama päivä.

Jakeet 26-27. Katsokaa, mitä fariseukset olivat saaneet selville edellisessä kuulustelussa, jae 15.

Jakeet 28-29. Mooses oli antanut juutalaisille lain. Jumala oli todella puhunut hänen kauttaan.

Jakeet 30-33, katsokaa myös jaetta 2.

Jae 34. Ks. myös jakeet 1-3. Ulos ajaminen tarkoittanee, että mies joutui erotetuksi synagogasta, ainakin joksikin aikaa.

Jakeet 35-38. Jae 35 on käännetty kahdella tavalla: "Uskotko Ihmisen poikaan/ Jumalan Poikaan?" Tämä johtuu siitä, että käsikirjoitukset ovat tässä kohden erilaisia. Myös Ihmisen poika viittaa Danielin kirjassa jumalalliseen olentoon.

Jakeet 39-41 (jos on aikaa)

Ilosanoma: Jeesus oli sanonut näin ennen kuin hän paransi sokean: "Niin kauan kuin minä olen maailmassa, minä olen maailman valo" (jae 5). Jesaja oli kuitenkin ennustanut Messiaasta: "Kuka on sokea, jollei minun palvelijani?" (Jes. 42:19). Jeesus joutui toden totta kuolemaan ristillä ulkonaisessa ja sisäisessä pimeydessä voidakseen antaa valon meidän hengellisesti sokeille silmillemme.

© www.ilosanomapiiri.fi