www.ilosanomapiiri.fi    

RAKKAUDEN KAKSOISKÄSKY
19. sunnuntai helluntaista (2. vsk.): Mark. 12:28-34

Taustaa: Tekstimme lainoppinut mies oli juuri kuullut keskustelun kuolleiden ylösnousemuksesta – miten Jeesus oli lyönyt luun kurkkuun saddukeuksille. Kysymys lain suurimmasta käskystä oli tuon ajan teologinen kuuma peruna. Ehdotettiin mm. 1. käskyä, sapattikäskyä tai uhraamiskäskyjä.

Jae 28. Matteuksen mukaan tämä mies koetti panna Jeesuksen koetukselle.

Jakeet 29-30. Rakkauden kaksoiskäskyä ei löydy VT:stä. Nämä jakeet ovat kuitenkin suora sitaatti Mooseksen kirjoista (5. Moos. 6:4-5).

Jae 31. Vanhassa testamentissa sana "lähimmäinen" viittaa enimmäkseen vain oman kansan jäseniin. Tässä Jeesus siteeraa vain puolta jaetta Mooseksen kirjasta: Älä kosta äläkä pidä vihaa kansasi lapsia vastaan, vaan rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. (5. Moos. 19:18).

Käsitellään uudelleen jakeet 29-31 eli rakkauden kaksoiskäsky kokonaisuudessaan. Huomatkaa, ettei Jeesus väitä Jumalan rakastamisen olevan suurin käsky ja lähimmäisen rakastamisen toiseksi suurin.

Jakeet 32-33. Uhrilaitos oli juutalaisten jumalanpalveluselämän perusta. Jumala-suhdetta ei voinut olla ilman uhreja, koska sovinto Jumalan kanssa saatiin aikaan uhrin kautta.

Jae 34

Ilosanoma: Jeesus rakasti Jumalaa yli kaiken ja sinua enemmän kuin itseään. Uhri ja rakkaus yhdistyivät hänessä. Hän uhrasi itsensä syntiuhrina, koska me emme ole rakastaneet Jumalaa yli kaiken emmekä lähimmäistämme niin kuin itseämme. Vain Jeesuksen uhrautuva rakkaus meitä kohtaan voi opettaa meitäkin rakastamaan Jumalaa ja lähimmäistämme. Me rakastamme, koska hän on ensin rakastanut meitä (1. Joh. 4:19).

© www.ilosanomapiiri.fi