www.ilosanomapiiri.fi    

ETSIKKOAIKOJA
11. sunnuntai helluntaista (2. vsk.): Luuk. 4:16-30 (käsikirja 23-30)

Ennen raamattupiiriä vetäjän on hyvä kerrata Elian ja Elisan elämänvaiheet, jotta hän osaisi kertoa ne piiriläisille (1. Kun. 17 ja 2. Kun. 5).

Taustaa: Jeesuksen vanhemmat olivat lähteneet Nasaretista kihlaparina ja palanneet sinne vasta 3-4 vuotta myöhemmin pikku Jeesuksen kanssa. Nasaretilaiset olivat nähneet, miten Jeesus "kasvoi, vahvistui ja täyttyi viisaudella ja Jumalan armo oli hänen päällänsä" (Lk. 2:40). 30-vuotiaaksi Jeesus oli ollut rakentaja, sitten hän oli aloittanut julkisen toimintansa ja muuttanut Kapernaumiin. Nyt Jeesus oli siis palannut kotikaupunkiinsa vielä yhdeksi sapatiksi. Häntä kuuntelemassa olivat hänen perheensä, entiset opettajansa, luokkatoverinsa ja naapurinsa.

Jakeet 16-19. Jeesus siis luki tekstin hepreaksi ja käänsi sen saman tien puhekielelle eli arameaksi.

Jakeet 20-22

Jakeet 23-24 Jeesusta oli juuri kehuttu, mutta hän näki kuulijoidensa sydämeen ja tajusi, mitä he mielessään ajattelivat.

Jakeet 25-27. Vetäjä kertoo lyhyesti Elian ja Sarpatin lesken kohtaamisen (1.Kun.17).

Jakeet 28-30

Kokoavat kysymykset

Ilosanoma: Jeesuksesta sanotaan: Hän tuli omaan maailmaansa, mutta hänen omansa eivät ottaneet häntä vastaan. Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi oikeuden tulla Jumalan lapsiksi, kaikille, jotka uskovat häneen. (Joh. 1:11-12). Nasaret ei ottanut häntä vastaan. Älä sinä tee samaa virhettä kuin se.

© www.ilosanomapiiri.fi