www.ilosanomapiiri.fi    

TOTUUS JA HARHA
9. sunnuntai helluntaista (2. vsk.): Matt. 7:13-14 (lisäksi Luuk. 13:24-25 ja Joh. 10:9, 14:6)

Taustaa: Kun keskustelette tästä pienestä vertauksesta, kuvitelkaa ensin mielessänne kapea ja matala portti paksussa itämaisessa kivimuurissa ja sen takana kapea vuoripolku. Usein porteista kuljettiin aasin selässä tai jotain taakkaa kantaen.

Huomio: Koska tällä kertaa käsitellään kolmea eri tekstiä, vetäjän pitäisi monistaa ne samalle paperille. Jos aika loppuu kesken, voi tekstin 2 jättää käsittelemättä.

Teksti 1: Jeesus sanoi: "Menkää sisään ahtaasta portista. Monet menevät avarasta portista ja laveaa tietä, mutta se vie kadotukseen. Miten ahdas onkaan se portti ja kapea se tie, joka vie elämään, ja vain harvat löytävät sen!" (Matt. 7:13-14)

PORTTI

TIE. Alkukristityt kutsuivat kristinuskoa "tieksi".

PÄÄMÄÄRÄ. Kadotus (apooleia) tarkoittaa UT:ssa iankaikkista tuhon ja tuomion olotilaa.

Teksti 2: Jeesus sanoi: "Kilvoitelkaa päästäksenne sisään ahtaasta ovesta. Minä sanon teille: monet yrittävät mennä sisään mutta eivät siihen kykene. Tulee hetki, jolloin talon isäntä nousee ja sulkee oven. Kun te sitten seisotte ulkona, kolkutatte ovelle ja huudatte: 'Herra, avaa meille!', hän vastaa: 'Keitä te olette? En tunne teitä.'" (Luuk. 13:24-25).

Teksti 3: Jeesus sanoi: "Minä olen portti. Se, joka tulee sisään minun kauttani, pelastuu." (Joh. 10:9). Jeesus sanoi: "Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani." (Joh. 14:6).

Ilosanoma: Taivaan portti iskettiin kiinni Jeesuksen nenän edessä, kun hän riippui ristillä ja huusi: "Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit?" Mutta juuri sillä tavalla hänestä tuli meille syntisille avoin portti ja taivaaseen johtava tie.

© www.ilosanomapiiri.fi