www.ilosanomapiiri.fi    

KIRKASTETTU KRISTUS
Kirkastussunnuntai (2. vsk.): Mark. 9:2-10

Taustaa: Katsokaa karttaa. Tekstimme vuori oli ilmeisesti 2760 m korkea Hermon. Mooses oli kohdannut Herran Siinain vuorella toistatuhatta vuotta aikaisemmin, kun Herra oli antanut hänelle 10 käskyä. Raamattu kertoo siitä kohtaamisesta näin: Siinainvuori oli kauttaaltaan savun peitossa, koska Herra laskeutui vuorelle tulessa. Vuori savusi kuin tulinen uuni ja vavahteli ankarasti. Torven ääni kasvoi kasvamistaan, Mooses puhui, ja Jumala vastasi hänelle jylisten. (2. Moos. 19:18-19). Johannes kirjoitti omaa nimeään kantavan evankeliumin ja Pietari kaksi kirjettä Uuteen testamenttiin. Jaakob taas kuoli marttyyrikuoleman ensimmäisenä opetuslapsista.

Alustava kysymys

Jae 2

Jae 3. Raamatun puhe vaatteista alkaa jo paratiisista karkotuksen yhteydessä. Vanhurskautta kuvataan Raamatussa yleensä valkoisilla vaatteilla, sen puutetta likaisilla ryysyillä.

Jae 4. Luukas kertoo, mistä nuo kolme keskustelivat: "Jeesuksen poismenosta, jonka hän oli saattava täytäntöön Jerusalemissa".

Jakeet 5-6

Jae 7. Mooseksen rakentaman telttamajan päällä oli muinoin ollut pilvipatsas merkkinä Jumalan läsnäolosta ja hänen johdatuksestaan.

Jae 8

Jakeet 9-10. VT:n mukaan syntinen, joka näkee Jumalan kasvot, kuolee.

Ilosanoma: Jeesus lähti kirkastusvuorelta kulkemaan kohti toista vuorta, nimittäin Golgataa. Siellä hän joutui kuolemaan alastomana, että voisi antaa hohtavan vanhurskauden vaatteensa meidän syntisten päälle, meidän kastepuvuksemme.

© www.ilosanomapiiri.fi