www.ilosanomapiiri.fi    

PERHE – JUMALAN LUOMISLAHJA
Perheen sunnuntai (2. vsk.): Matt. 12:46-50 (myös Joh. 7:2-5 ja Mark. 3:20-22)

Taustaa: Jeesus oli suosionsa huipulla Galileassa. Kansa kulki suurin joukoin hänen ihmeittensä perässä. Viranomaiset sen sijaan ovat epäluuloisia. Jeesuksen muutettua Kapernaumiin Nasaretin kotiin olivat jääneet äiti, neljä nuorempaa veljeä ja sisaret. Jeesus oli siis ollut vähintään seitsenpäisen sisarussarjan vanhin. Hänen veljensä olivat tässä vaiheessa iältään yli kaksikymppisiä, luultavasti rakennusmiehiä. Joosef-isää ei mainita enää, joten hän oli varmaan jo kuollut.

Taustakysymyksiä

Joh. 7:2-5. Juutalaisten lehtimajanjuhla oli lähellä. 3. Jeesuksen veljet sanoivat hänelle: "Lähde Juudeaan, niin opetuslapsesikin näkevät, millaisia tekoja sinä teet. 4. Eihän kukaan salaile tekojaan, jos haluaa julkisuutta. Jos kerran pystyt tällaiseen, näytä maailmalle, kuka sinä olet!" 5. Veljetkään eivät näet uskoneet häneen..

Mark. 3:20-22. Jeesus palasi sitten kotiin (Kapernaumiin), ja kansaa kerääntyi taas niin paljon, etteivät hän ja opetuslapset edes päässeet syömään. 21. Kun Jeesuksen omaiset kuulivat kaikesta tästä, he lähtivät sinne ottaakseen hänet huostaansa, sillä he luulivat, että hän oli poissa tolaltaan. 22. Mutta lainopettajat, joita oli tullut Jerusalemista, sanoivat: "Hänessä on Belsebul, itsensä pääpaholaisen voimin hän pahoja henkiä karkottaa." Huomatkaa, että Nasaretin ja Kapernaumin välinen matka on melkein 40 km. "Poissa tolaltaan" on voimakas sana kreikaksi ja tarkoittaa suunnilleen samaa kuin hullu.

Matt. 12:46-50. Seuraavissa jakeissa kuvataan huostaanotto-matkan päätös: Jeesuksen vielä puhuessa väkijoukolle hänen äitinsä ja veljensä olivat tulleet paikalle. He seisoivat ulkona ja tahtoivat puhua hänen kanssaan. 47. Joku tuli sanomaan Jeesukselle: "Äitisi ja veljesi ovat tuolla ulkona ja haluavat puhua kanssasi." 48. Mutta Jeesus vastasi sanantuojalle: "Kuka on äitini? Ketkä ovat veljiäni?" 49. Hän osoitti kädellään opetuslapsiaan ja sanoi: "Katso, tässä ovat minun äitini ja veljeni. 50. Jokainen, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon, on minun veljeni ja sisareni ja äitini."

Soveltavat kysymykset

Ilosanoma: Jeesus piti vielä kuollessaankin huolta äidistään. Hän myös huusi ristiltä: "Se on täytetty", ja osoitti sillä tavalla täyttäneensä taivaallisen Isänsä tahdon loppuun asti. perheensä puolesta ja meidän puolestamme. Siksi mekin saamme olla hänen veljiään ja sisariaan maailmanlaajuisessa seurakuntaperheessä.

© www.ilosanomapiiri.fi