www.ilosanomapiiri.fi    

JUMALAN KARITSA
Pitkäperjantai (2. vsk.): Joh. 19:23-30 (käsikirja 16-30)

Taustaa: Ristiinnaulitseminen on ehkä sadistisin kidutustapa, minkä ihmisen sairas mielikuvitus koskaan on keksinyt. Puhuminen oli tuskallista ristiinnaulitulle, koska henkeä vetäessään hänen oli tukeuduttava jalkojen läpi pistettyihin nauloihin. Ne tunnit, jotka Jeesus riippui ristillä, oli hän samalla helvetissä, koska Jumala oli hänet hylännyt. "Rakkain opetuslapsi" tarkoitti itse asiassa evankeliumin kirjoittajaa eli Johannesta (26).

Jakeet 23-24. Galilealaisnaisten kutoma saumaton ihokas oli ainoa rahanarvoinen tavara, minkä Jeesus tuossa vaiheessa enää omisti. Psalmissa 22:19 on ennustettu: "He jakavat minun vaatteeni ja heittävät puvustani arpaa."

Jakeet 25-27. Jeesuksen äiti Maria oli kuullut enkelin ennustavan, että hänen poikansa perisi Daavidin valtaistuimen. Maria oli synnyttänyt pojan ollessaan vielä neitsyt. Galilean naiset olivat seisoneet ensin vähän kauempana rististä, mutta neljä heistä oli tullut lopulta ristin juurelle: kolme Mariaa ja Salome, Johanneksen äiti. Huomatkaa, että Jeesuksen äiti Maria oli Johanneksen täti.

Jakeet 28-29. Äskeisessä Psalmissa 22:16 sanotaan näinkin: "Kurkkuni on kuiva kuin ruukunsiru. Kieleni on tarttunut kitalakeen." Jeesus kärsi monenlaisia hirvittäviä tuskia, mutta hän ei valittanut mitään muuta kuin janoa.

Jae 30.

Ilosanoma: Muistamme Rikas mies ja Lasarus -vertauksesta, että helvetissä ihmisellä on kauhea jano (Luuk. 16:24). Jeesus oli siis Jumalan hylkäämänä "helvetissä" ristillä riippuessaan ja kärsi kaikki nämä tuskat, ettei sinun tarvitsisi niitä kärsiä iankaikkisessa kadotuksessa.

© www.ilosanomapiiri.fi