www.ilosanomapiiri.fi    

JEESUS GETSEMANESSA
Hiljaisen viikon maanantai (2. vsk.): Joh. 18:1-14 (käsikirja 1-27)

Taustaa: Ensimmäisessä jakeessa mainittu Kidronin puro virtasi temppelialueen itäpuolella ja sen yli pääsi helposti kulkemaan Getsemanen puutarhaan. Jeesuksen pidätystilanne suurten oliivipuiden alla oli todella dramaattinen. Pääsiäisajan täysikuu hohti taivaalla. Ensin kuului pimeydessä askelten ääniä, sitten näkyi soihtujen häilyvää valoa ja kohta astui esiin sotilasjoukon etunenässä – yksi kahdestatoista opetuslapsesta.

Jakeet 1-2

Jakeet 3-6. Muut evankeliumit kuvaavat Jeesuksen pidättäjät juutalaisiksi temppelivartijoiksi, mutta Johanneksen mukaan heidän joukossaan oli myös roomalainen kapteeni (kiliarkos) miehineen. (jae 12).

Jakeet 7-9

Jae 10. Vain Johannes paljastaa miekanheiluttajan ja haavoitetun miehen nimen.

Jae 11

Jakeet 12-14. Hannas oli ollut ylimmäinen pappi vuodet 6-15 jKr. Sen jälkeen viisi hänen pojistaan oli toiminut ylipappina ja nyt oli vuorossa hänen vävynsä Kaifas. Vuosi oli siis noin 30 jKr.

Ilosanoma: Malja jakeessa 11 sisälsi kaiken maailman synnin ja saastan, myös sinun syntisi. Juodessaan tuon maljan Jeesus ikään kuin kaatoi sisäänsä sinun syntisi ja koko maailman synnin. Sillä tavalla hänestä tuli maailman jokaisen synnintekijän sijainen. Sinunkin sijaisesi.

© www.ilosanomapiiri.fi