www.ilosanomapiiri.fi    

KÄRSIMYKSEN SUNNUNTAI
5. paastonajan sunnuntai (2. vsk.): Luuk. 13:31-35

Taustaa: Neljännesruhtinas Herodes Antipas asui Galileassa ja hallitsi sitä ynnä järventakaista Pereaa roomalaisten antamalla valtuutuksella. Fariseukset ja Herodes olivat huonoissa väleissä. Johannes Kastaja oli nuhdellut Herodesta moraalittomasta elämästä, jonka jälkeen hän oli vanginnut ja tappanut tämän profeetan. Herodes ei ollut ikinä nähnytkään Jeesusta.

Alustava kysymys

Jakeet 31-32

Jae 33. Kreikan verbimuoto "dei" tarkoittaa, että Jeesuksen oli suorastaan pakko jatkaa kulkuaan loppuun asti.

Jae 34. Ajatus Jumalan siivistä nousee VT:sta. Psalmista sanoo: Varjele minua niin kuin silmäterääsi, peitä minut siipiesi suojaan. (Ps. 17:8) Huomatkaa, että Jerusalem oli se kaupunki, jonka Jumala itse oli valinnut temppelinsä ja valtaistuimensa paikaksi.

Jae 35. Jerusalemin hävitykseen oli tuossa vaiheessa enää 40 vuotta. Vanha käännös sanoo "teidän huoneenne", uusi sanoo "teidän temppelinne". Vanha on tarkempi, mutta molemmat viittaava temppeliin.

Kokoavat kysymykset (jos on aikaa)

Ilosanoma: Jeesus on kuin kanaemo, joka haluaa pelastaa poikasensa sinutkin tuhosta eli iankaikkisesta kadotuksesta. Kanaemo kuoli, että poikaset sen siipien alla pelastuisivat. Kanaemon siivet suojaavat poikasia myös viimeisellä tuomiolla kadotustuomiolta.

© www.ilosanomapiiri.fi