www.ilosanomapiiri.fi    

JEESUS, PAHAN VALLAN VOITTAJA
3. paastonajan sunnuntai (2. vsk.): Joh. 12:37-43

Taustaa: Jeesus sanoi nämä sanat Jerusalemissa ratsastettuaan sinne aasilla kansan hurratessa ympärillä. Hän oli tehnyt siihen mennessä monta tunnustekoa, joista viimeisin ja järisyttävin oli Lasaruksen kuolleista herättäminen. Tämä on Johanneksen evankeliumissa Jeesuksen viimeinen julkinen puhe ja hänen viimeinen vetoomuksensa ihmisille, että he uskoisivat Isä Jumalan lähettäneen hänet maailmaan. Ilmeisesti Jeesuksella oli kolmen vuoden työn tuloksena alle tuhat seuraajaa. (12 opetuslasta, 120 jotka odottivat helluntaina Pyhää Henkeä ja ne 500, joille Jeesus ilmestyi kuolemansa jälkeen.) Evankelista Johannes katsoo taaksepäin Jeesuksen kolmen vuoden toimintaan ja koettaa selittää, miksi siitä ei syntynyt pysyvää herätystä.

Jae 37. Lasaruksen kuolleista herättämisen olivat monet juutalaiset nähneet. Jotkut heistä uskoivat, toiset menivät kantelemaan ylipapeille.

Jakeet 38. Nämä Jesajan sanat aloittavat hänen kuvauksensa Herran kärsivästä palvelijasta (luvun 53).

Jakeet 39-40. Kuuluisin paatumus Raamatussa on faraon paatumus. 2. Mooseksen kirjassa kerrotaan kymmenkunta kertaa, että farao paadutti oman sydämensä ja toiset kymmenkunta kertaa, että Herra paadutti sen.

Jae 41. Jumalan kirkkaus ilmestyi vanhan liiton aikaan ilmestysmajassa ja Jerusalemin temppelissä, mutta Jesaja näki sen Herran kärsivässä palvelijassa. Lukekaa myös jakeet 12:23-24.

Jakeet 42-43. Synagogasta erottaminen tarkoitti käytännössä koko yhteiskunnasta erottamista. Erotetusta tuli eräänlainen "kastiton", joka ei voinut järjestää yhteisönsä sisällä esimerkiksi häitä ja hautajaisia.

Kokoavat kysymykset. Nikodemos ja Joosef Arimatialainen olivat hallitusmiehiä, jotka ensin pelkäsivät maineensa menetystä, mutta toimivat kuitenkin rohkeasti Jeesuksen kuollessa. Toinen voiteli hänet, toinen antoi hänelle hautapaikkansa.

Ilosanoma: Jeesukselle ei ihmiskunnia ollut rakkaampi kuin Jumalan kunnia. Sinun tähtesi hän suostui tulemaan sellaiseksi hylkiöksi, jollaisena Jesaja häntä kuvaa: Hyljeksitty hän oli, ihmisten torjuma, kipujen mies, sairauden tuttava, josta kaikki käänsivät katseensa pois. Halveksittu hän oli, me emme häntä minään pitäneet. Ja kuitenkin: hän kantoi meidän kipumme, otti taakakseen meidän sairautemme. (Jes. 53:3-4)

© www.ilosanomapiiri.fi