www.ilosanomapiiri.fi    

JEESUS, KIUSAUSTEN VOITTAJA
1. paastonajan sunnuntai (2. vsk.): Matt. 16:13-23 (käsikirja 21-23)

Taustaa: Kukaan ei ollut tähän mennessä nimittänyt Jeesusta Kristukseksi. Uuden testamentin Kristus-titteli tarkoittaa samaa kuin Vanhan testamentin Messias, suomeksi "voideltu". Vanhan liiton aikana kuninkaat voideltiin aina öljyllä, joten tämä titteli viittaa kuninkaaseen. Jeesus oli siihen asti käyttänyt itsestään nimeä Ihmisen Poika (13).

Jakeet 13-14

Jakeet 15-16. Pietarin tunnustus on ensimmäinen kristillinen uskontunnustus. Kaikki myöhemmätkin uskontunnustukset ovat vastausta tähän Jeesuksen esittämään kysymykseen.

Jakeet 17-18. Ilmoittaa = siirtää verho syrjään.

Jakeet 19-20. Jeesus oli antanut Simonille jo ensimmäisen kohtaamisen aikana uuden nimen: "Pietari", mikä tarkoittaa kalliota. Nyt hän antaa tälle avainten vallan, joka tarkoittaa oikeutta antaa syntejä anteeksi tai kieltää niiden anteeksianto. Kirkossa tätä valtaa on vanhastaan harjoitettu niin, ettei julkisyntisiä ole päästetty ehtoolliselle.

Jae 21-22. Alkukielestä käy ilmi, että Jeesuksen oli suorastaan "pakko" mennä Jerusalemiin kärsimään.

Jae 23

Ilosanoma: Jeesuksen oli mentävä Jerusalemiin, kärsittävä paljon ja tultava tapetuksi sen tähden, että me olemme toimittaneet Kiusaajan virkaa monen lähimmäisemme elämässä.

© www.ilosanomapiiri.fi