www.ilosanomapiiri.fi    

JUMALAN SANAN KYLVÖ
2. sunnnutai ennen paastonaikaa (2. vsk.): Joh. 4:31-38

Taustaa: Jeesus oli juuri kohdannut samarialaisen naisen Sykarin kaivolla. Tämä oli ilmeisesti ensimmäinen kerta, jolloin hän julisti Jumalan sanaa jollekulle ei-juutalaiselle. Samarialaiset olivat kymmenen heimon rippeiden ja assyrialaisten pakanoiden jälkeläisiä. Juutalaiset pitivät heitä alemman luokan ihmisinä sekä rodullisesti että uskonnollisesti. Ruokaostoksilta palaavat opetuslapset löysivät hämmästyksekseen rabbinsa keskustelemasta samarialaisen naisen kanssa kahdestaan. Heidän tullessaan paikalla nainen jätti vesiruukkunsa kaivolle ja juoksi kylään kertomaan suurta uutista: hän on kohdannut miehen, joka mahdollisesti on Messias. Tekstimme keskustelun kuluessa opetuslapset näkivät, miten kylältä oli tulossa paljon väkeä kaivolle.

Jakeet (8, 27) 31-33

Jae 34. Keskustelemme tästä jakeesta uuden käännöksen mukaan.

Jae 35. Lukekaa tämä jae molemmista käännöksistä. Vanhan käännöksen mukaan oli tammikuu, jolloin vehnä oli juuri kylvetty ja korjattaisiin vasta huhti-toukokuussa. Uuden käännöksen mukaan kyse oli sananlaskusta, joka tarkoitti, ettei joitakin prosesseja voi nopeuttaa.

Jakeet 36-37

Jae 38

Vetäjä lukee Apt. 8:5-8 ja 14. Jakeet kertovat Samarian herätyksestä helluntain jälkeen. Tässä mainittu Filippos oli yksi seitsemästä diakonista.

Soveltavat kysymykset

Ilosanoma: Kun Jeesus sanoi: "Minun ruokani on se, että täytän lähettäjäni tahdon ja vien hänen työnsä päätökseen", hän ajatteli jo ristiään. Hänen ruumiistaan tulisi se varsinainen kylvösiemen, joka ihmissydämeen pudotettuna kantaisi satoa iankaikkiseen elämään.

© www.ilosanomapiiri.fi