www.ilosanomapiiri.fi    

HERRAN HUONEESSA
2. sunnuntai joulusta (2. vsk.): Joh. 10:22-30

Taustaa: Tämä on Johanneksen evankeliumissa Jeesuksen viimeinen käynti Jerusalemissa ennen hänen kärsimistään. Edellinen käynti oli tapahtunut lehtimajajuhlan aikaan paria kuukautta aikaisemmin (luvut 7-9). Nyt oli menossa temppelin vihkimisjuhla eli hanukka. Juhlaa vietettiin joulukuussa sen kunniaksi, että Juudas Makkabealainen oli vihkinyt temppelin pakanoiden jäljiltä uudelleen käyttöön 160 vuotta aikaisemmin. Messias (kreikaksi Kristus) tarkoittaa voideltua (kuningasta). Juutalaiset odottivat Messias-kuningasta, joka olisi Daavidin poika ja hallitsisi Israelia iankaikkisesti. He eivät odottaneet Jumalan Poikaa siitä huolimatta, että Herra oli luvannut Daavidille: "Minä olen oleva isä (sinun pojallesi) ja hän on oleva minulle poika." (2. Sam. 7:14b.)

Jakeet 22-24. Alkukielestä voi saada sen kuvan, etteivät juutalaiset päästäneet Jeesusta pois piirinsä keskeltä.

Jae 25. Jeesus oli ilmaissut olevansa Messias vain samarialaiselle naiselle ja sokeana syntyneelle miehelle. Julkisesti hän ei ollut sanonut sitä suoraan.

Jakeet 26-27. Jeesus oli nimittänyt edellisellä käynnillään itseään hyväksi paimeneksi. Katsokaa myös jakeita 4-5.

Jae 28

Jakeet 29-30

Kokoava kysymys

Ilosanoma: Jeesus sanoo sinulle tässä raamattupiirissä: Minä annan sinulle ikuisen elämän. Sinä et koskaan joudu hukkaan, eikä kukaan riistä sinua pois minulta.

© www.ilosanomapiiri.fi