www.ilosanomapiiri.fi    

TEHKÄÄ TIE KUNINKAALLE
3. adventtisunnuntai (2. vsk.): Matteus 11:11-19

Aluksi: 400 vuoteen ei Israelissa ollut ollut profeettaa. Sitten ilmestyi autiomaahan Johannes Kastaja ja alkoi saarnata, että taivasten valtakunta on tullut lähelle, ja jokainen hedelmätön puu kaadetaan ja heitetään tuleen. Se ei pelasta ketään, että hän on Abrahamin jälkeläinen. "Jolla on kaksi paitaa, antakoon toisen sille, jolla ei ole yhtään. Jolla on ruokaa, tehköön samoin." (Lk. 3:11). Kansa tunnusti syntinsä ja otti parannuksen kasteen, kaikki paitsi uskonnollinen eliitti. Myös Jeesus kastettiin, ja Johannes julisti hänen olevan Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin. Sitten Herodes pidätytti Johanneksen. Vankityrmässä profeetta joutui epäilysten valtaan: onko Jeesus todella Messias. Luvun 11 alussa Jeesus oli lähettänyt Kastajalle terveisinään muutaman Messias-ennustuksen.

Jae 11

Jakeet 12-15. Luetaan jae 12 molemmista käännöksistä. Verbi tarkoittaa "hyökkäämistä" tai "esiin murtautumista" ja substantiivi on johdettu samasta sanasta: "hyökkääjät" tai "esiin murtautujat".

Jakeet 16-19. Lapset leikkivät tuohon aikaan mielellään häitä ja hautajaisia. Häissä soitettiin huilua ja tanssittiin, hautajaisissa laulettiin itkuvirsiä.

Syntisten ystävä. Jeesuksen vastustajat tarkoittivat tämän haukkumanimeksi, mutta siitä tulikin kunnianimi.

Ilosanoma: Jeesus on kutsunut sinut tähän raamattupiiriin voidakseen kertoa, että hän tahtoo olla sinun ystäväsi – kaikista synneistäsi huolimatta. "Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta" (Joh. 15:13). Nyt Jeesus kutsuu sinua ehtoollispöytäänsä, jossa hän syö ja juo syntisten kanssa joka sunnuntai.

© www.ilosanomapiiri.fi