www.ilosanomapiiri.fi    

KUNINKAASI TULEE NÖYRÄNÄ
Ensimmäinen adventtisunnuntai (2. vsk.): Markus 11:1-11

Aluksi: Jeesus oli tulossa Jerusalemiin viimeistä kertaa. Opetuslapset toivoivat, että hän ottaisi siellä jo vallan. Kansakin odotti Messias-kuninkaan tuloa, mutta kaikki eivät suinkaan olleet vakuuttuneita siitä, että Jeesus oli tuo kuningas. Messiaan piti olla Daavidin poika. Edellisenä päivänä Jerikossa Jeesus oli myöntänyt julkisesti sitä olevansa. Kaikki tiesivät senkin, että Messias ratsastaisi aasilla Jerusalemiin, koska oli profeetta Sakarja niin ennustanut. "Riemuitse, tytär Jerusalem, sillä sinun kuninkaasi tulee sinulle! Vanhurskas ja auttaja hän on, on nöyrä ja ratsastaa aasilla, aasintamman varsalla." (Sak. 9:9*) Huomatkaa, että Jerusalem oli pääsiäisen aikaan täynnä roomalaisia sotilaita.

Jakeet 1-3. Betfagen paikkaa ei tiedetä, mutta Betania sijaitsi noin 3 km Jerusalemista itään, Öljymäen rinteellä. Se oli Martan, Marian ja Lasaruksen kylä, jossa Jeesus oli usein vieraillut ja jossa hän yöpyi koko viimeisen viikkonsa ajan.

Jakeet 4-6. Aasi seisoi talon oven edessä, mutta opetuslapset eivät menneet sisälle selittämään asiaa.

Jakeet 7-8. Aasi on matala eläin, joten ratsastajan jalat roikkuvat melkein maassa kiinni. Vetäjä lukee uudelleen Sakariaan sitaatin. (Ks. kohtaa Aluksi.)

Jakeet 9-11. Yhtäkkiä ihmiset alkoivat laulaa psalmia 118. Sitä laulettiin yleensä suurissa juhlakulkueissa, kun oltiin menossa temppeliin uhraamaan uhreja. Hoosianna tarkoittaa: Oi Herra auta! Jotkut tutkijat pitävät tätä psalmia kuningaspsalmina.

Kokoavat kysymykset

Ilosanoma: Jeesuksen kruunajaiset olivat todella tulossa. Viiden päivän kuluttua hänet kruunattiin piikkikruunulla ja hänen päänsä päälle kirjoitettiin hänen tittelinsä "Jeesus Nasaretilainen, juutalaisten kuningas". Aasilla ratsastava Messias ei siis tullut palveltavaksi, vaan palvelemaan ja antamaan henkensä monien edestä – sinunkin edestäsi. Mutta seuraavan kerran, kun Jeesus tulee tähän maailmaan, hän tulee voittavana kuninkaana valkoisen ratsun selässä.

© www.ilosanomapiiri.fi