www.ilosanomapiiri.fi    

USKON PERUSTUS
Uskonpuhdistuksen muistopäivä (1. vsk.): Joh. 4:46-54

Taustaa: Tekstimme kuningas oli se Herodes Antipas, joka oli pidättänyt Johannes Kastajan ja tappanut hänet. (Betlehemin lastenmurhaan syyllistynyt Herodes oli ollut tämän kuninkaan isoisä.) Herodekset olivat vain puoliksi juutalaisia ja erittäin epäsuosittuja kansan silmissä. Kapernaumista Kaanaan on matkaa 38 km; korkeuseroa on 700 m. Parantumisihme tapahtui 7. tunnilla, mikä tarkoittaa klo 12-13 keskipäivällä. Huomatkaa, että isä lähti heti Jeesuksen lupauksen kuultuaan kotimatkalle. Hän ei kuitenkaan ehtinyt palata Kapernaumiin valoisan aikaan, vaan joutui yöpymään matkalla.

Jae 46. Poika sairasti varmaan malariaa, joka oli yleinen tauti järven rannalla tuohon aikaan. Malaria on hengenvaarallinen lapsille ja vanhuksille.

Jae 47. Jeesus oli tulossa Jerusalemista Samarian kautta. Emme tiedä, miten virkamies sai kuulla hänen olevan Kaanassa asti tulossa. Ilmeisesti virkamiehellä ei ollut hevosta käytettävissään, vaan hän kulki jalkaisin koko tuon neljän peninkulman matkan.

Jae 48

Jakeet 49-50

Jakeet 51-54.

Kokoavat kysymykset

Ilosanoma: Jeesuksen sanassa on voima siksi, että siitä on maksettu kallis hinta. Kuninkaan virkamiehen poika sai elää. Sen sijaan Jumalan Pojan piti kuolla.

© www.ilosanomapiiri.fi