www.ilosanomapiiri.fi    

USKO JA EPÄUSKO
20. sunnuntai helluntaista (1. vsk.): Markus 2:1-12

Taustaa: Talot Israelissa olivat ja ovat yhä tasakattoisia. Katot rakennettiin niin, että tukihirsien päälle laitettiin kaksi kerrosta poikkipuita ja niiden väliin ja päälle kaksi kerrosta savea. Katolle mentiin ulkokautta portaita pitkin. Tekstimme talo kuului ilmeisesti Pietarin anopille (1:29). Ihminen halvaantuu yleensä keski-iässä tai sitä vanhempana aivoverenvuodon tai tulpan seurauksena. Usein hän menettää samalla puhekykynsä kokonaan tai osittain. Halvaantunut mies ei sano tekstissämme yhtään ainoaa sanaa.

Jakeet 1-2, 6

Jae 3. Mietitään ensin halvaantuneen miehen siihenastista elämää.

Jakeet 3-4a. Mietitään neljän miehen matkantekoa, kun he kantoivat halvaantunutta miestä Pietarin anopin talon eteen ja siitä katolle.

Jae 5. Puhumme nyt siitä ajasta, kun sairas kuuli synninpäästön sanat, mutta ei ollut vielä parantunut.

Jakeet 6-7. Mooseksen lain mukaan synnit voitiin saada anteeksi vain temppelissä, kun siellä uhrattiin syntiuhri. Muualla juutalaiset eivät julistaneet kenenkään syntejä anteeksi.

Jakeet 8-9.

Jakeet 10-12. Ihminen tarvitsee yleensä pitkäaikaista fysioterapiaa maattuaan sängyssä vuosikaudet. Tässä tapauksessa parantuneen miehen lihakset toimivat heti.

Ilosanoma: Jeesus on kutsunut sinut tähän raamattupiirin voidakseen sanoa sinulle nämä sanat: "Poikani/ tyttäreni, sinun syntisi annetaan sinulle anteeksi." Jeesuksen oli kuitenkin maksettava kova hinta tästä synninpäästöstä: hänestä itsestään tehtiin samanlainen syntiuhri kuin mitä tuohon aikaan temppelissä uhrattiin.

© www.ilosanomapiiri.fi