www.ilosanomapiiri.fi    

JEESUS ANTAA ELÄMÄN
17. sunnuntai helluntaista (1. vsk.): Luuk. 7:11-16

Taustaa: Nain mainitaan Raamatussa vain tässä kohtaa. Sen uskotaan sijainneen nykyisessä Neinissa, 9 km Nasaretista kaakkoon, Pienen Hermonin rinteellä. Paikka ei ollut varmaan suuren suuri, mutta sitä kutsutaan kaupungiksi, koska sen ympärillä oli muuri. Voimme arvioida hautajaiskulkueessa ja Jeesuksen seurueessa olleen 100-200 henkeä.

Jakeet 11-12.

Jae 13. Jeesus tiesi koko ajan, mitä leskelle ja hänen pojalleen parhaillaan tapahtui Nainissa, olihan hän kaikkitietävä Jumala.

Jakeet 14-15. Kuolleeseen koskeminen teki Mooseksen lain mukaan ihmisestä uskonnollisesti saastaisen koko siksi päiväksi. Senkin jälkeen hänen piti käyttää aikaa rituaaliseen puhdistautumiseen. Sama tapahtui, jos joku koski paareihin tai muihin esineisiin, jotka olivat olleet kosketuksissa ruumiin kanssa.

Jakeet 16-17. Ihmiset kutsuivat Jeesusta suureksi profeetaksi, koska he muistivat, miten kaksi VT:n suurta profeettaa, Elia ja Elisa herättivät kumpikin kuolleista äitinsä ainoan pojan.

Kokoavat kysymykset

Ilosanoma: Taivaallinen Isämme joutui siis katselemaan sitä, miten hänen ainoaa Poikaansa kannettiin paareilla hautaan. Varmasti hänen tuskansa oli suurempi kuin Nainin lesken, koska Jeesus oli kantanut kuollessaan maailman syntejä ja hänet oli tapettu julmalla tavalla. Mutta jollei Taivaallinen Isä olisi suostunut kärsimään tätä tuskaa, ei Nainin leski enempää kuin kukaan meistä muistakaan pääsisi koskaan hänen luokseen taivaaseen.

© www.ilosanomapiiri.fi