www.ilosanomapiiri.fi    

KIITOLLISUUS
15. sunnuntai helluntaista (1. vsk.): Luuk. 17:11-19

Taustaa: Spitaali on yksi maailman inhotuimpia ja pelätyimpiä sairauksia. Nykyään sitä kutsutaan Hansenin taudiksi, ja siihen on olemassa lääkkeet. Raamatun ajan spitaali ei ollut saman basillin aiheuttama kuin Hansenin tauti, mutta yhtä inhottava ihosairaus se oli. Se muutti sairaan ihmisen "kuolleen sikiön näköiseksi" (4. Moos. 12:12). Israelissa spitaalisten täytyi elää muista ihmisistä eristettyinä, kylien ulkopuolella. Tämä tauti teki kantajansa myös uskonnollisesti saastaiseksi. Sairaan piti käyttää repaleisia vaatteita, pitää kasvojen alaosa peitettynä ja huutaa "saastainen, saastainen". (3. Moos. 13:45.) Koko VT kertoo vain kahdesta ihmisestä jotka paranivat spitaalista.

Alustavat kysymykset

Jakeet 11-13. Katsokaa kartalta, missä Galilean ja Samarian raja sijaitsee.

Jae14. Jerusalemin temppelissä oli osasto, jossa tarkastettavaksi tulleet spitaaliset asuivat noin viikon verran. Jos pappi totesi jonkun parantuneen, tämän piti uhrata temppelissä vähintään yksi karitsa, neljä kyyhkystä, vehnäjauhoja ja öljyä. Kun pappi oli suorittanut määrätyt rituaalit öljyllä ja verellä, hän voi julistaa parantuneen puhtaaksi ja lähettää hänet kotiinsa. (3. Moos. 14:1-32).

Jakeet 15-16.

Jakeet 17-18

Jae 19

Kokoava kysymys

Ilosanoma: Jeesus joutui kestämään ristillä saman saastaisuuden häpeän kuin spitaalisetkin. "Hyljeksitty hän oli, ihmisten torjuma, kipujen mies, sairauden tuttava... Ja kuitenkin: hän kantoi meidän kipumme ja otti taakakseen meidän sairautemme" (Jes. 53:3-4). Jeesus tuli saastaiseksi, että hän voisi tehdä meidät kiittämättömät ihmiset puhtaiksi kaikesta saastaisuudestamme ja kaikista synneistämme.

© www.ilosanomapiiri.fi