www.ilosanomapiiri.fi    

LÄHIMMÄINEN
14. sunnuntai helluntaista (1. vsk.): Luuk. 10:25-37

Taustaa: Tekstimme vertauksen tilanne oli vähän samanlainen, kuin että joku moneen kertaan haukuttu maahanmuuttaja ryhtyisi auttamaan loukkaantunutta äärioikeistolaista. Jeesuksen aikaan juutalaiset halveksivat pohjoisina naapureinaan asuvia samarialaisia siitä, että nämä olivat rodultaan "puoliverisiä" ja uskonnoltaan vääräuskoisia. Samarialaisilla oli oma temppelinsä, ja he käyttivät vain viittä Mooseksen kirjaa Raamattunaan. Huomatkaa, että samarialaiset olivat jokin aika sitten kieltäytyneet vastaanottamasta Jeesusta kyläänsä (9:51-56).

Jakeet 25-27

Jakeet 28-29. Vanha käännös on kirjaimellisempi: "Hän tahtoi näyttää olevansa vanhurskas" (eli Jumalalle kelpaava).

Jae 30. Jerusalemin ja Jerikon välinen vuoristotie oli 25 km pitkä ja harvaan asuttu, siis ihanteellinen paikka maantierosvoille. Hakattu mies oli kaiken todennäköisyyden mukaan juutalainen. Hänen yhteiskunnallista asemaansa ei voitu tietää, koska hänellä ei ollut vaatteita päällään.

Jakeet 31-32. Pappi ja leeviläinen (eräänlainen suntio) olivat ilmeisesti matkalla Jerusalemin temppeliin suorittamaan uskonnollisia velvollisuuksiaan. Jos he koskisivat vereen tai kuolleeseen, he eivät saisi mennä temppeliin sen päivän aikana.

Jakeet 33-34. Kuulijat olettivat, että Jeesus ottaisi kolmanneksi esimerkiksi juutalaisen maallikon, joka päihittäisi papin ja leeviläisen hurskaudessa. Suuri oli heidän hämmästyksensä, kun Jeesus vetäisikin esimerkiksi halveksitun samarialaisen.

Jae 35. Kaksi denaaria oli työmiehen kahden päivän palkka eli 1/15 osa kuukausipalkasta. Sillä summalla voitiin asua majatalossa kuukausi, joidenkin kommentaarien mukaan jopa kaksi.

Jakeet 36-37

Vertauksen sovellutuksia

Ilosanoma: Ehkä sinä olet ihminen, jonka kärsimyksen ohi muut ovat kulkeneet pysähtymättä. Tiedä silloin, että Jeesus on se laupias samarialainen, joka on pysähtynyt ja pysähtyy tässäkin raamattupiirissä sinun kohdallesi sitomaan haavojasi sanallaan. Itse hän tuli pieksetyksi, riisutuksi, hylätyksi ja tapetuksi että voisi hankkia meille rakkauden käskyn laiminlyöjille pääsyn iankaikkiseen elämään.

© www.ilosanomapiiri.fi