www.ilosanomapiiri.fi    

USKOLLISUUS JUMALAN LAHJOJEN HOITAMISESSA
10. sunnuntai helluntaista (1. vsk.): Luuk. 16:1-12 (käsikirja: 1-9)

Taustaa: Tämä on varmaan Jeesuksen vaikeimmin ymmärrettävä vertaus. Koetamme nyt katsoa tarkkaan, mitä teksti meille sanoo.

Alustava kysymys

VERTAUS

Jakeet 1-2. Vanha käännös sanoo, että taloudenhoitaja hävitti isäntänsä omaisuutta, uuden mukaan hän tuhlasi sitä.

Jakeet 3-7. Sata astiaa tarkoittaa 3000 – 4000 ruokaöljylitraa. Sata tynnyriä vehnää tarkoittaa 40000 jyvälitraa.

Jae 8. Lukekaa tämä jae molemmista raamatunkäännöksistä. Uudessa käännöksessä nämä jakeet on laitettu Jeesuksen suuhun. Itse asiassa emme tiedä varmasti, kumpi kehui taloudenhoitajaa, Jeesus vai vertauksen isäntä, Kreikan kielessä ei näet käytetä isoja ja pieniä kirjaimia. (Sana "kyrios" esiintyy myös jakeissa 3 ja 5.)

Jae 9. Vanha käännös sanoo: väärä mammona, uusi käännös sanoo: väärä rikkaus. Suoraan käännettynä sana "väärä" tarkoittaa "epävanhurskasta". Sana "maja" tai "asunto" viittaa telttaan.

Jakeet 10-12. Jae 12 puhuu tulevaisuudesta, kuten se on uuteen käännökseen käännettykin.

VERTAUKSEN TULKINTA

Ilosanoma: Jeesus toimi päinvastoin kuin vertauksemme taloudenhoitaja. Hän otti omalle kontolleen kaikkien meidän epärehellisten taloudenhoitajien synnit ja velat. Nyt hän sanoo meille: "Tässä on velkakirjasi – minä olen sen maksanut kokonaan, omalla verelläni." Sillä tavalla Jeesus hankki meille ikioman aarteen taivaaseen, ja siksi hän voi toivottaa meidät tervetulleeksi iäisiin majoihin.

© www.ilosanomapiiri.fi