www.ilosanomapiiri.fi    

RAKKAUDEN LAKI
7. sunnuntai helluntaista (1. vsk.): Matt. 5:20-32 (käsikirja: 20-30)

Taustaa: Mooses antoi lain Siinain vuorelta. Samoin Jeesus, "uusi Mooses", antoi uuden tulkinnan vanhoihin käskyihin joltain Galilean vuorelta. Huomatkaa, että lainopettajat ja fariseukset olivat käyttäneet suurimman osan energiaansa siihen, että he koettivat noudattaa Jumalan tahtoa ja tulla vanhurskaiksi hänen edessään.

Alustava kysymys

Jae 20. Lukekaa jae molemmista käännöksistä. Vanha käännös on tarkempi. Sana "vanhurskas" tarkoittaa ihmistä, joka kelpaa Jumalalle ja pääsee taivaaseen.

Jakeet 21-22. Nyt Jeesus ryhtyy selittämään, miten Jumalan tahtoa on käytännössä noudatettava, ja mitä vanhurskauteen vaaditaan. Vihata-verbi on partisiippimuodossa, joka ilmaisee jatkuvaa vihaa. Uusi käännös on tarkempi.

Jakeet 23-26 Uhrilahjan vieminen alttarille tarkoitti eläimen tai ruuan tuomista temppeliin syntiuhriksi tai ruokauhriksi.

Jakeet 27-30

Jakeet 31-32.

Kokoava kysymys

Ilosanoma: Jeesusta rangaistiin kaikilla niillä rangaistuksilla, joilla hän itse syntistä uhkasi, alkaen oikeuden tuomiosta aina helvetin tuleen asti. Hänen oli maksettava viimeinenkin kolikko siitä velasta, jota me olemme hänen käskyjään rikkoessamme Jumalan edessä kasvattaneet – jotta me voisimme saada syntivelkamme anteeksi.

© www.ilosanomapiiri.fi