www.ilosanomapiiri.fi    

HERRAN PALVELUKSESSA
Apostolien päivä (1. vsk.): Luuk. 5:1-11

Taustaa: Galileasta myytiin kuivattua ja savustettua kalaa Roomaan asti. Simon Pietari oli varmaan kalastanut lapsesta asti, koskapa hän oli kotoisin Betsaidasta ("kalastuksen talosta"). Hän oli muuttanut Kapernaumiin naimisiin mennessään ja perustanut veljensä Andreaan kanssa venekunnan. Se teki yhteistyötä Sebedeuksen ja hänen poikiensa venekunnan kanssa. Jollei kalaa tullut, ei Simon voinut elättää perhettään eikä maksaa venekunnalleen palkkaa. Huomatkaa, että Jeesus oli parantanut Pietarin anopin edellisenä sapattina ja mahdollisesti muuttanut siinä yhteydessä hänen taloonsa asumaan (4:38-39).

Alustava kysymys

Jakeet 1-3.

Jakeet 4-5. Huomatkaa, että Genesaretin järvellä kalastetaan yleensä öiseen aikaan ja matalassa vedessä, ei kirkkaassa päivänvalossa ja syvässä vedessä. Simon puhuttelee Jeesusta opettajaksi tai mestariksi (epistata). Tämä sana tarkoittaa ketä tahansa henkilöä, jolla on jokin auktoriteettiasema.

Jakeet 6-7. Verkot saattoivat olla heittoverkkoja tai tavallisia laskettavia verkkoja. Ne olivat niin suuria, että niiden käsittelyyn tarvittiin monta miestä. Syvässä vedessä kalat voivat uida pakoon verkon alitse.

Jae 8. Puhuttelusana "Herra" voitaisiin kääntää englannin sanalla "sir", mutta toisaalta kreikankielinen Vanha testamentti kääntää järjestelmällisesti sanan Jumala (Jahve) "Herraksi".

Jakeet 9-10a

Jakeet 10b ja 11

Ilosanoma: Vanhasta testamentista Simon Pietari oli oppinut, että syntinen ihminen kuolee, jos hän lähestyy pyhää Jumalaa (3. Moos. 16:1-2 ym.). Syntiset eivät kuitenkaan kuolleet Jeesuksen läheisyydessä, vaikka hän oli pyhä Jumala. Se johtui siitä, että Vapahtaja oli kuin ukkosenjohdatin, johon Jumalan viha kaikkea syntiä kohtaan iski Golgatalla. Meidänkin syntejämme kohtaan.

© www.ilosanomapiiri.fi