www.ilosanomapiiri.fi    

ARMAHTAKAA!
5. sunnuntai helluntaista (1. vsk.): Luuk. 6:36-42

Taustaa: Tämä opetus on osa Jeesuksen tasankosaarnaa. Näissä jakeissa Vapahtaja jatkaa opetustaan siitä, mitä todellinen lähimmäisenrakkaus on. Kun luet tätä tekstiä, mieti missä määrin pystyit menneellä viikolla noudattamaan sen sisältämiä elämänohjeita omassa arjessasi.

Alustava kysymys

Jae 36

Jae 37. Vanha käännös sanoo "antakaa anteeksi" ja uusi "päästäkää vapaaksi". Molemmat ovat mahdollisia käännöksiä.

Jae 38. Tässä jakeessa mainittu "mitta" on yllättävän suuri: se vetää 40 litraa – yhtä paljon kuin neljä muoviämpäriä. "Helma" tarkoittaa oikeastaan rinnan kohdalla olevaa viitan aukeamaa, jota pidettiin eräänlaisena taskuna. Viljaa mitatessaan rehellinen myyjä ravisteli ja paineli astiaansa, että se tulisi reunojaan myöten täyteen.

Jakeet 39-40. Nyt seuraa kaksi silmävertausta. Ensimmäisessä puhutaan sokeasta, jälkimmäisessä ihmisestä, jonka silmässä on roska.

Jakeet 41-42. Malka oli pitkä rima, jota käytettiin ennen vanhaan katon rakentamisessa. Uudessa käännöksessä käytetään sanaa "hirsi". Kun keskustelette näistä jakeista, kuvitelkaa tilannetta, jossa hirsisilmäinen mies koettaa ottaa roskaa naapurinsa silmästä.

Jae 36b vielä kerran

Ilosanoma: Jeesus tuomittiin, ettei sinua tarvitsisi tuomita kadotukseen. Jeesus julistettiin syylliseksi, että sinä saisit oman kovuutesi ja tuomiomielesi anteeksi. Jeesus vangittiin, että sinä voisit päästä synnin, kuoleman ja perkeleen vankilasta vapauteen. Hän on maksanut omalla verellään kaiken sen hyvän, mitä syliisi laskettu suuri mitta sisältää.

© www.ilosanomapiiri.fi