www.ilosanomapiiri.fi    

KUTSU JUMALAN VALTAKUNTAAN
3. sunnuntai helluntaista (1. vsk.): Luuk. 14:12-24 (käsikirja 16-24)

Taustaa: Jeesuksen aikana pidot olivat parasta, mitä ihmiset tiesivät, koska siellä sai kerrankin syödä ja juoda mahansa täyteen. Jeesuksen kuulijoiden mielestä oli varmaan uskomattoman outoa, että jotkut kieltäytyivät tuollaisista "linnan juhlista". Jeesus tahtoikin tällä vertauksellaan osoittaa, että monet ihmiset kieltäytyvät vielä suuremmista juhlista, nimittäin taivaan hääjuhlasta.

Jakeet 12-14. Jeesus oli kutsuttu fariseusten johtomiehen taloon sapattiaterialle. Hän paransi siellä miehen ja ryhtyi sitten neuvomaan sekä vieraita että isäntää (14:1-10). Sana "autuas" tarkoittaa ikionnellista.

Jae 15. Jesaja oli ennustanut suurista juhlista, jotka Jumala kerran järjestäisi omilleen pyhällä vuorellaan ( Jes. 25:6). Ehkä tämän kommentin esittäjä muisti juuri tuon raamatunkohdan.

Jakeet 16-20. Ilmeisesti kutsuvieraat olivat aikaisemmin luvanneet tulla pitoihin. Koska ihmisillä ei tuohon aikaan ollut kelloja, palvelija meni kutsumaan heitä uudelleen, kun kutsut olivat juuri alkamassa.

Jakeiden 16-20 sovellutus. Jumalan kutsusta kieltäytyminen tarkoittaa meidän päiviämme samaa kuin armonvälineiden (Raamatun, kasteen ja ehtoollisen) käytöstä kieltäytyminen.

Jakeet 21-24. Katso myös jaetta 13.

Kokoavat kysymykset

Ilosanoma: Jeesuksen itsensä piti tulla "köyhäksi, raajarikoksi, sokeaksi ja rammaksi", jotta hän pystyi maksamaan Jumalan valtakunnan suurten pitojen kustannukset. Maksuvälineenään hän käytti omaa vertaan. Siksi kutsuihin pääseekin nyt ihan ilmaiseksi jokainen, joka vain tahtoo niihin tulla.

© www.ilosanomapiiri.fi