www.ilosanomapiiri.fi    

KATOAVAT JA KATOAMATTOMAT AARTEET
2. sunnuntai helluntaista (1. vsk.): Luuk. 16:19-31

Taustaa: Abraham oli paitsi juutalaisten patriarkka, myös kristittyjen uskon isä. Nimi Lasarus tarkoittaa "miestä, jota Jumala auttaa". Tämä on ainoa kerta, kun Jeesus antaa jollekulle vertauksensa henkilölle nimen.

Jae 19. Purppuraväriä saatiin vain eräästä Välimeren simpukasta. Yhtä värigrammaa varten piti koota satoja simpukoita, joten purppuravärillä värjätyt vaatteet olivat todella kalliita. Hienoin pellava tuotiin Egyptistä.

Jakeet 20-21. Portti tarkoittaa katettua kiviporttia, jollaisia rakennettiin suurten kartanoiden eteen. Kartano oli siis kiviaidan ympäröimä. Muualta ei päässyt sisään eikä ulos kuin tästä yhdestä portista.

Jae 22. Se että Lasarus pääsi taivaaseen, osoittaa hänen olleen uskovainen mies. Varmaan hänen nimensä kuvasi hänen uskonsa sisältöä: hän uskoi Jumalaan, joka auttaa.

Jae 23. Huomatkaa, että Abrahamkin oli ollut hyvin rikas mies. Sanonta "rintaa vasten" viittaa juhlapäivällisiin, jotka syötiin kylkimakuuasennossa. Lasarus oli päässyt kunniasijalle, lähimmäksi pitojen isäntää.

Jakeet 24-26. Tässä tekstissä puhutaan tuonelasta, mutta Ilmestyskirjassa kadotusta kuvataan ikuiseksi tulikivijärveksi (Ilm. 20:10).

Jakeet 27-31. Näissä jakeissa rikas mies keskustelee Abrahamin kanssa siitä, mikä saa ihmisen kääntymään tai tekemään parannuksen. "Mooses ja profeetat" tarkoittavat koko Vanhaa testamenttia eli Jeesuksen ajan Raamattua.

Kokoava kysymys

Ilosanoma: Jeesus oli kuin vertauksen Lasarus "hyljeksitty, ihmisten torjuma, kipujen mies ja sairauden tuttava, josta kaikki käänsivät katseensa pois" (Jes. 53:3). Ristillä hän kärsi samoja janon tuskia kuin rikas mies tuonelassa. Pahinta oli, että Jumalakin hylkäsi hänet silloin. Näin Jeesus hankki sinullekin pääsylipun taivaan suuriin juhliin, Abrahamin vierelle.

© www.ilosanomapiiri.fi