www.ilosanomapiiri.fi    

HYVÄ PAIMEN
2. sunnuntai pääsiäisestä (1. vsk.): Joh. 10:11-16

Taustaa: Lammas on laumaeläin, jolla on huono näkö- ja hajuaisti, mutta hyvä kuulo. Se ei löydä ruokaa, vettä eikä tietä kotiin ilman paimenta, eikä pysty puolustautumaan petoja vastaan. Vaaran uhatessa lammas vain säntäilee ympäriinsä. Jokaiselle lampaalle annetaan yleensä oma nimi, jonka se itse tunnistaa. Huomatkaa, että tämän vertauksen ensimmäiset kuulijat tunsivat paimenpsalmin: "Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Viheriäisille niityille hän vie minut lepäämään, virvoittavien vetten tykö hän minut johdattaa. (...) Hän ohjaa minut oikealle tielle nimensä tähden. Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en minä pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani..." (Ps. 23.)

Jae 11. Ensin keskustelemme oikeista lampaista ja niiden paimenista.

Jakeet 12-13. Puhumme taas konkreettisista paimenista.

Jakeet 14-15

Jae 16. Yhdessä maalaistalossa saattoi olla montakin lammastarhaa. Huomatkaa, että juutalaiset pitivät itseään Jumalan ainoana laumana.

Kokoavat kysymykset

Ilosanoma: Jeesus on meidän paimenemme vielä taivaassakin. Näinhän Ilmestyskirja kertoo, paimenpsalmia mukaillen: "Nälkä ei enää vaivaa heitä, ei jano, enää ei heitä polta aurinko eikä paahtava helle. Karitsa, joka on valtaistuimen edessä, kaitsee heitä ja vie heidät elämän vetten lähteille, ja Jumala pyyhkii heidän silmistään kaikki kyynelet." (Ilm. 7:16-17.)

© www.ilosanomapiiri.fi