www.ilosanomapiiri.fi    

YLÖSNOUSSEEN KOHTAAMINEN
2. Pääsiäispäivä (1. vsk.): Luuk. 24:13-35

Taustaa: Kleopas ja hänen ystävänsä olivat olleet Jeesuksen opetuslapsia; ehkä he olivat kuuluneet 72 miehen ryhmään (Lk. 10:1). Emme tiedä, olivatko he seisoneet Golgatan kummulla kaksi päivää aikaisemmin. Suuren sapatin eli lauantain miehet olivat joka tapauksessa viettäneet Jerusalemissa ja olivat nyt palaamassa kotiinsa Emmauksen kylään. Maria, Klopaksen vaimo, mainitaan ristin juurella seisoneiden naisten joukossa (Joh. 19:25). Tekstimme Kleopas saattoi olla hänen aviomiehensä.

Jakeet 13-14. Kuusikymmentä vakomittaa (vanha käännös) tarkoittaa noin 11 kilometriä eli runsaan kahden tunnin kävelymatkaa (uusi käännös).

Jakeet 15-18

Jakeet 19-20

Jae 21a. Lunastaminen tarkoitti VT:ssa omaisuuden tai orjan vapaaksi ostamista. Pakkosiirtolaisuuden aikaan odotettiin Herran lunastavan kansansa vapaaksi (Jes. 52). Kleopas ja hänen ystävänsä tunsivat nämä tekstit, koska VT luettiin synagogassa läpi joka vuosi.

Jakeet 21b-24

Jakeet 25-27. Psalmista 130 löytyy tällainen jae: "Herra lunastaa Israelin kaikista sen synneistä."

Jakeet 28-29

Jakeet 30-32. Tässä vaiheessa saavuttiin Kleopaksen tai hänen ystävänsä kotiin. Huomatkaa, että leivän siunaaminen ja murtaminen oli yleensä isännän tehtävä.

Jakeet 33-35

Ilosanoma: Vapahtaja mursi Kleopaan kodissa leivän arpisilla käsillään, joista miehet ehkä hänet tunnistivatkin. Mekin voimme kohdata ylösnousseen Jeesuksen ehtoollispöydässä, jossa hän ojentaa meille ruumiinsa ja verensä murretuilla käsillään. Siinä pöydässä saat sinäkin uskoa, että hän on lunastanut sinut vapaaksi synnin, kuoleman ja paholaisen vallasta.

© www.ilosanomapiiri.fi