www.ilosanomapiiri.fi    

JUMALAN KARITSA
Pitkäperjantai (1. vsk.): Luuk. 23:32-43 (käsikirja: 32-47)

Taustaa: Rooman valtakunnassa ihmisiä ristiinnaulittiin vain todella suurten rikosten tähden. Voimme siis olettaa, että nämä kaksi miestä olivat moninkertaisia ja säälimättömiä murhamiehiä. Hekin olivat käyneet lapsena synagogakoulua kuten kaikki muutkin juutalaispojat, ja oppineet siellä kymmenen käskyä. Huomatkaa, että ristiinnaulitun oli hyvin vaikea puhua, koska hänen piti silloin nojata naulojen lävistämiin jalkoihinsa.

Alustava kysymys

Jae 32

Jakeet 33-34. Huomaamme, että ristiinnaulitut riisuttiin ensin alastomiksi.

Jae 35. Messias (eli Kristus) oli sen kuninkaan arvonimi, jota juutalaiset odottivat VT:n ennustusten perusteella. Hallitusmiehet olivat Raamattunsa lukeneita miehiä.

Jakeet 36-37. Nämä pilkkaajat olivat roomalaisia pakanoita, joiden puolesta Jeesus juuri oli rukoillut. Mahdollisesti sotilaat käyttivät hapanviiniä vain piloillaan Jeesuksen suun edessä, mutta eivät sitten antaneetkaan hänen juoda.

Jae 38. Ristiinnaulittujen pään päälle kirjoitettiin joskus heidän rikoksensa. Pilatus oli kirjoittanut Jeesuksen kyltin sanamuodon juutalaisten vastustuksesta huolimatta. Huomatkaa, että Jeesuksella oli päässään kruunu: piikkikruunu.

Jakeet 39-41.

Jakeet 42-43. Tajuttuaan syntinsä A otaksui olevansa menossa helvettiin.

Ilosanoma: Paratiisin portti avautui murhamiehelle, koska Jeesus kulki hänen sijaisenaan – ja meidän sijaisenamme – helvetin portin läpi.

© www.ilosanomapiiri.fi